Problem u najavi
108

Šta će biti sa neradnom nedjeljom za trgovce u Goraždu? Na adresu gradske uprave stigla tužba

E. A.
Odluka o neradnoj nedjelji na području Goražda, ovaj grad bi mogla koštati oko 50.000 KM, odnosno više od 48.000 KM bez troškova spora i kamate koliko je teška tužba koja je na adresu grada stigla ovih dana.

U konkretnom slučaju traži se naknada štete zbog zabrane rada nedjeljom trgovačkim objektima prema odluci koju je u julu prošle godine donijelo Gradsko vijeće Goražde obrazlažući to kao značajnu mjeru unapređenja radničkog statusa koja radnicima u trgovini omogućava slobodnu nedjelju i činjenicom da se nedjelja u većini razvijenih zemalja posmatra kao porodični dan.

Činjenica je međutim da ovakva odluka gradskog vijeća u trenutku donošenja nije imala uporište u Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBIH jer je donesena suprotno važećim odredbama, na što su svojevremeno upozoravali iz nadležnih gradskih službi.

Naime, federalni propisi koji bi mogli regulisati ovo pitanje su tek u fazi donošenja, pa je, podsjetimo Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u maju ove godine usvojio Nacrt zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je, između ostalog, predviđeno da nedjelja i praznici obavezno budu neradni za zaposlene u trgovini.

Ovo su tek koraci koji bi mogli dovesti do neradne nedjelje u cijeloj FBIH. U međuvremenu u Goraždu i još nekim općinama suočavaju se sa posljedicama.

U maju ove godine gradska uprava je obaviještena da je Kantonalni sud obustavio prekršajne postupke protiv trgovaca u Goraždu koji su radili nedjeljom, jer rješenjem suda odluka o radnom vremenu u dijelu kojim se zabranjuje rad nedjeljom donesena suprotno odredbama člana 4. Zakona o unutrašnjoj trgovini FBIH.

Presuda Ustavnog suda FBIH

Primjer iz Novog Travnika, odnosno presuda Ustavnog suda FBIH donesena u aprilu ove godine pokazuje da je odluka o zabrani rada nedjeljom neustavna. Naime, Ustavni sud FBIH odlučio je u predočenom ustavnom pitanju Kantonalnog suda u Novom Travniku u vezi sa utvrđivanjem ustavnosti člana 9. Odluke o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata, obrta i srodnih djelatnosti u Kiseljaku.

"Utvrđuje se da član 6. stav 1. u dijelu koji glasi: "svim trgovinama", član 6. stav 2. u dijelu koji glasi: "(nedjeljom)" i član 9. stav 1. u dijelu koji glasi: "(osim nedelje)" Odluke o radnom vremenu prodajnih objekata, ugostiteljskih objekata, obrta i srodnih djelatnosti na području općine Kiseljak ("Službeni glasnik Opštine Kiseljak", br.: 5/20 i 3/21) nisu u skladu sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine, jer su doneseni od strane neovlaštenog organa", stoji između ostalog u presudi Ustavnog suda FBIH.

U presudi Ustavnog suda u ovom predmetu detaljno je obrazloženo je da ni Zakon o radu, niti Zakon o unutrašnjoj trgovini i Kolektivni ugovor u oblasti trgovine, ne navode izričito određeni dan kao neradni dan, već iz svega samo proizilazi obaveza poslodavca da osigura radniku minimalno jedan dan sedmičnog odmora.

Također, ni iz jednog propisa ne proizilazi da su jedinice lokalne samouprave nadležne da donose propise o radnom vremenu u oblasti trgovačke djelatnosti, već se navodi nadležni organ i trgovac koji je dužan utvrditi radno vrijeme prodajnog objekta i drugog oblika trgovine u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini, vodeći pritom računa o broju zaposlenih radnika i poštivanju njihovih prava uređenih Zakonom o radu. Isto tako, slijedom navedenih zakonskih rješenja iz kolektivnog ugovora proizilazi da poslodavac svojim internim aktom uređuje raspored radnog vremena, a dužan je da osigura radniku sedmični odmor u skladu sa zakonom, drugim propisom i navedenim ugovorom.

U presudi se, između ostalog ističe da zakonodavac na federalnom nivou vlasti nije propisao zabranu rada nedjeljom ili bilo kojim drugim danom, iako za to nesporno postoje tendencije. Istina je i da su određene jedinice lokalne samouprave na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, uredile ovo pitanje na način da su zabranile rad nedjeljom trgovinama, kao što su Mostar, Goražde, Livno i Čapljina, te općine Novi Travnik i Kreševo i dr.

Međutim, pitanje načina određivanja rasporeda radnog vremena, odnosno sedmičnog odmora, kao i zabrana rada nedjeljom ne pokreće pitanja iz Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i zavisi od volje i slobodne ocjene zakonodavca i to isključivo na federalnom nivou. U ovom pogledu ulogu imaju i poslodavci i radnički sindikati, te se ovo pitanje najčešće uređuje u skladu sa potrebama društva i često je usko vezano za tradiciju ili običaje određene države, zajednice ili oblasti.

Ustavni sud Federacije je stava da Općina Kiseljak kao niti jedna druga jedinica lokalne samouprave, nisu ovlaštene donijeti odluku kojom se reguliše ovo pitanje, te je stoga osporena Odluka donesena od strane neovlaštenog organa i time suprotna Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine.

Šta će Goražde?

Odluka gradskog vijeća Goražde o zabrani rada nedjeljom i dalje je na snazi, te uprkos činjenici da su odredbe odluke nezakonite i neustavne nije bilo prijedloga za njihovo ukidanje, bar na održanim sjednicama.

Gradsko vijeće Goražde pri isteku mandata ovog saziva pati od hroničnog nedostatka kvoruma, pa ga nije bilo ni na vanrednoj sjednici na kojoj je trebalo razmatrati i odluku o imenovanju v. d. gradskog pravobranioca kojem ubrzo ističe mandat. Predsjedavajući gradskog vijeća Bajro Obuća već je saopćio kako zbog početka izborne kampanje ne planira sazivati redovne sjednice.

"Što se tiče vanrednih sjednica ukoliko se zatraži njihovo zakazivanje, ja ću odmah zakazati. Tema svakako zaslužuje vanredno zasjedanje gradskog vijeća", kaže Obuća.

Obuća podsjeća i na zaključak gradskog vijeća iz marta mjeseca kojim su gradonačelnik i nadležne službe, zaduženi da, ukoliko odluka nije primjenjiva, predlože njeno stavljanje van snage.

"Planiramo u narednom periodu predložiti da gradsko vijeće ovu odluku stavi van snage, ukoliko bude kvoruma da se održi sjednica vijeća", kaže Ernest Imamović, gradonačelnik Goražda.

Pred gradskom upravom svakako su teške odluke, a bojazan da bi nakon prve tužbe mogla uslijediti i lančana reakcija potpuno je opravdana. Trgovci, poslodavci, sindikati kao ni zvanična politika još se nisu oglasili o novoj situaciji u vezi neradne nedjelje, bar u Goraždu, pa ni u dijelu koji bi dao odgovor na jednostavno pitanje, mogu li, ukoliko to žele trgovci u Goraždu posljednjeg dana u sedmici otvoriti svoje radnje.