Potpisan ugovor
3

Stanić Beverages kupio jednu od najstarijih kompanija u Hrvatskoj

M. P.
Stanić Beverages postat će novi većinski vlasnik Maraske/Foto: Shutterstock
Stanić Beverages postat će novi većinski vlasnik Maraske/Foto: Shutterstock
Stanić Beverages, kompanija u vlasništvu Stanić Grupe, potpisala je sa Saponijom i Koestlinom, članicama Mepas grupe, kupoprodajni ugovor o kupovini Maraske, objavili su iz tih kompanija ne navodeći vrijednost transakcije.

Stanić Beverages postat će novi vlasnik 98,25 posto dionica Maraske, pri čemu 45,3 posto dionica kupuje od Koestlina, a 52,90 posto od Saponie, navodi se u saopćenju Stanić Grupe. Također, objavit će i obvezujuću javnu ponudu za otkup svih dionica nakon završetka transakcije sa Saponijom i Koestlinom.

Nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), Stanić Beverages postat će novi većinski vlasnik Maraske. U saopćenju se prenosi izjava vlasnika i predsjednika Uprave Stanić Grupe Svjetlana Stanića, koji je podsjetio da je proces preuzimanja Maraske počeo 2020, no zbog pandemije bio je usporen.

"Drago nam je što smo upravo pri završetku kupovine dionica Maraske i što ćemo krajem 2021. godine postati novi vlasnici jedne od najstarijih kompanija u Hrvatskoj. Vjerujemo da će sinergija Stanić Beveragesa i Maraske rezultirati vrhunskim proizvodima u svim kategorijama, koji će kreirati nove trendove na tržištu. Cilj nam je odgovoriti na zahtjevne želje i potrebe domaćih i inozemnih potrošača te u sinergiji moći ponuditi bolje uvjete prema tržištu i povoljnije proizvode potrošačima", naveo je Stanić u saopćenju koje prenosi agencija Hina.

Iz Saponije su također izvijestili da su s kompanijom Stanić Beverages sklopili ugovor o kupoprodaji dionica. Riječ je o prodaji 755.165 redovnih dionica Maraske u vlasništvu Saponije, a taj iznos dionica predstavlja 52,90 posto temeljnog kapitala Maraske.

"Navedenim ugovorom o kupoprodaji dionica utvrđeno je da će se prijenos dionica na kupca Stanić Beverages obaviti najkasnije do 31. januara 2022. godine kada se ispune ugovoreni prethodni uvjeti", navodi se u saopćenju Saponije.

Inače, Stanić Beverages je proizvođač sokova u Hrvatskoj te vlasnik dviju tvornica u Hrvatskoj i BiH, zajedničkog kapaciteta od 150 miliona litara godišnje. Stanići su iz Kreševa.

"Uzdanica Stanić Beveragesa je brand Juicy, a kupovinom Maraske Stanić Beverages širi svoje proizvodne kapacitete i ulazi u novi segment jakih alkoholnih pića, u kojem vidi priliku za rast i razvoj", navodi se u saopćenju.