Osvojio zlatnu nagradu
11

Unikatan tradicionalni recept: Probali smo liker koji je pobrao sve simpatije na Spirit Festu u Sarajevu

Klix.ba
Maraska Orahovac jedinstven je liker koji će probuditi sva vaša čula
Maraska Orahovac jedinstven je liker koji će probuditi sva vaša čula
Nedavno održani festival rakije u Sarajevu predstavio je neka od najboljih i najkvalitetnijih tradicionalnih alkoholnih pića. Među velikim izborom, posebno se istakao liker od oraha, koji je zbog jedinstvenog recepta osvojio zlato u svojoj kategoriji. Probali smo ga i uvjerili se po čemu je baš on poseban.
Svijet alkoholnih pića vrlo je raznolik, a osim što se ona koriste kao sredstvo za opuštanje ili obilježavanje nekih posebnih trenutaka, prepoznatljiva su i po tome što mogu imati ljekovita svojstva za naš organizam.

Jedna od najomiljenijih alkoholnih vrsta su likeri. Pića intenzivnijeg, uglavnom slatkastog okusa, prave se od širokog spektra sastojaka te su zato čest izbor mnogih osoba. Iako su nekada možda izgledala "rezervisana" samo za starije, to se danas znatno promijenilo.

Pa tako, među 160 uzoraka vrhunskih rakija i drugih alkoholnih pića koji su se predstavili na ovogodišnjem Spirit Festu u Sarajevu, posebno se istakao jedan liker, a riječ je o orahovcu brenda Maraska. Kako je osvojio sve koji su ga probali, i sami smo odlučili otkriti šta je toliko posebno u njemu i zašto baš on ima titulu najboljeg orahovca u jugoistočnoj Evropi.

Maraska izložbeni štand na Spirit Fest Sarajevo
Maraska izložbeni štand na Spirit Fest Sarajevo

Maraskin Orahovac pravi se po originalnoj recepturi, a od ostalih ga izdvaja to što je jedini orahovac na tržištu koji se pravi od macerata zelenih oraha - koji obiluju vitaminom C i jodom. Upravo to bila je aroma koju smo osjetili odmah na prvi, mnogima i najvažniji, gutljaj.

Ovim pićem dominiraju prirodni sastojci, što je naše nepce odmah prepoznalo, ne ostavljajući nikakvog prostora da pomislimo kako je ovo još jedan razrijeđeni napitak, koji samo nosi naziv po ovom orašastom plodu. Bogat, lagano opor, ali blag i sa nagovještajem egzotičnosti - odmah nas je "kupio".

Liker se služi
Liker se služi "čist" i s ledom, ali idealan je i u desertnoj verziji

Osim serviran samo s ledom, dojmila nas se i njegova desertna verzija, koja nastaje ukoliko u čašu orahovca na sobnoj temperaturi dodate dva zrna kafe i šoljicu ledenog mlijeka. Svojim primamljivim mirisom, piće nas je uspjelo ugrijati i tokom hladnih decembarskih dana.

Maraska Orahovac pravi se po receptu koji postoji već stoljećima
Maraska Orahovac pravi se po receptu koji postoji već stoljećima

Orahovac se veže uz dugu tradiciju pa je prednost i što ćete je u ovom slučaju iskusiti po pristupačnim cijenama. Njegova zastupljenost u bh. restoranima, trgovinama, hotelima, koju je omogućio bh. distributer Boreas, te popularnost na proslavama, među društvom, starijim, ali i onim mlađim generacijama, danas je još izraženija.

Pored bezvremenskog okusa, ovo piće poznato je i po ljekovitim svojstvima, zbog čega ga je još veće zadovoljstvo bilo piti. Prija osobama koje imaju osjetljiviji organizam, a u narodu je izrazito popularan i kao lijek za probleme sa štitnjačom ili tegobe probavnog sistema. Djeluje kao izvrstan digestiv nakon obroka, dok ga možete konzumirati i kao aperitiv, koji će vas pripremiti za ručak ili večeru.

Orahovac djeluje kao izvrstan digestiv i aperitiv, a super se slaže iz uz kolače
Orahovac djeluje kao izvrstan digestiv i aperitiv, a super se slaže iz uz kolače

Sagledavši sve benefite ovog pića, ali i osjetivši "punoću" u svakom gutljaju Maraska likera od oraha, postalo nam je jasnije zašto je baš ovaj brend osvojio zlatnu medalju na nedavno održanom festivalu rakija.

Stariji posjetitelji složili su se kako ih okus ovog likera vraća u neke davne dane, budeći u njima lijepe uspomene, dok smo mogli vidjeti kako u njemu podjednako uživaju i mladi, a naročito oni koji preferiraju pića kojima ne vlada gorčina.

Inače, ovo nije prvi put da alkoholno piće ovog prepoznatljivog brenda iz Zadra, a ispred kompanije Stanić Boreas, dolazi u fokus. Nagrade su osvojili i na prošlogodišnjem festivalu, potvrdivši i tako svoj kvalitet.

Jednom čašom ovog šarmantnog orahovca, uvjerili smo se, Maraska će ispuniti sve vaše vizije kakav okus treba imati idealan liker. Osjetiti ćete kvalitet, koji je ovdje uvijek na prvom mjestu, a zatim i dubinu jedinstvenog recepta i tradicije, koji se prenose već stoljećima.

*Upozorenje: Konzumiranje alkoholnih pića dozvoljeno je osobama starijim od 18 godina i treba biti promišljeno i bez pretjerivanja sa količinama.