Još jedan korak
1

Toplane čekaju odluku Vlade Kantona Sarajevo za smanjenje računa građanima

S. Grebović
© Shutterstock
© Shutterstock
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojila zahtjev Energoinvesta za odobrenje prodajne cijene prirodnog gasa za prvi kvartal ove godine. Mi smo od sarajevskih Toplana tražili odgovor kada će početi primjenu novih cijena
Ovom odlukom cijena prirodnog gasa za prvi kvartal 2023. godine umanjuje se za iznos od 9,6 posto u odnosu na cijenu iz predhodnog kvartala tj. četvrti kvartal 2022. godine.

Veleprodajna cijena prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH iznosi 990 KM/1.000 Sm3, odnosno 0,990 KM/Sm3, odnosno sa dosadašnjih 1.095 na 990 KM/1.000 Sm3 (0,990 KM/Sm3).

Najavljeno kako će se nove cijene primjenjivati retroaktivno od 1. januara 2023 godine, uz napomenu kako u cijenu nije uračunat PDV.

Iz Toplana Sarajevo su za portal Klix.ba potvrdili ovu informaciju uz napomenu kako je do konačne primjene novih cijena preostao još samo jedan korak.

"Nakon što je Vlada FBiH usvojila zahtjev Energoinvesta za smanjene cijena prirodnog gasa u iznosu od 9,6 posto, mi ćemo zajedno sa resornim ministarstvom komunalne privrede KS i Neovisnim stručnim tijelom koje formira Vlada KS, pristupiti izračunu umanjenja cijene centralnog grijanja. U ovom momentu mogu reći da će umanjenje biti ali tačnu informaciju o visini umanjenja računa za centralno grijanje ćemo imati nakon što Vlada Kantona Sarajevo na prijedlog stručnog tijela, donese odluku o konačnoj cijeni centralnog grijanja", rekla nam je Irma Aščerić, portparolka Toplana Sarajevo.

O ovoj najavi oglasio se federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić koji je pozdravio pomenutu odluku Vlade FBiH.

"Izvršena je analiza koju je uradilo Privredno društvo Energoinvest i kojom je utvrđeno da je Gazprom eksport smanjio prodajnu cijenu za skoro pet posto. Pozitivna kursna razlika u ovom trenutku prema Energoinvestu je imala drugu ključnu ulogu i imali smo dva povećanja transportnog troška kroz entitet RS za više od 50 posto. Kad to sve saberemo dolazimo do izračuna da je 9,6 posto u ovom trenutku smanjenje koje je finalno danas i odobreno", rekao je Džindić.

Dodao je i kako vjeruje da će kantonalna preduzeća odmah danas ili sutra ovo smanjenje proslijediti prema računima građana Federacije, odnosno Kantona Sarajevo, koji koriste ovaj energent za grijanje ili neku drugu djelatnost.