Energetski sektor
111

Ugalj će se isporučivati samo termoelektranama EP BiH i domaćim kupcima

B. R.
Ugalj će se isporučivati samo termoelektranama EP BiH i domaćim kupcima (Foto: D. S./Klix.ba)
Ugalj će se isporučivati samo termoelektranama EP BiH i domaćim kupcima (Foto: D. S./Klix.ba)
Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) saopćili su da će ugalj isporučivati prvenstveno svojim termoelektranama i domaćim kupcima.

U ovoj kompaniji obrazložili su zašto su se na ovo odlučili te ko će biti prioritet u isporuci.

"U okolnostima svjetske energetske krize i realno mogućeg povećanja potrošnje električne energije u Bosni i Hercegovini, ugalj iz rudnika u sastavu Koncerna EP BiH prvenstveno će se isporučivati za potrebe termopostrojenja EP BiH u Tuzli i Kaknju za potrebe kontinuirane proizvodnje struje i time stabilnog snabdijevanja kupaca, a preostale količine, kada je u pitanju plasman uglja za ostale kupce, prevashodno će se isporučivati industriji i kupcima koji ugljem snabdijevaju toplane, škole, bolnice, ostale institucije i domaćinstva na području FBiH", ukazali su.

Napomenuli su rudnike na obaveze koje imaju u proizvodnji uglja.

"Rudnici uglja u sastavu Koncerna EP BiH, u skladu sa ugovorima o vođenju poslova između zavisnih društava - rudnika uglja i EP BiH kao vladajućeg društva, imaju obavezu prvenstvene isporuke uglja u kvantitativnom i kvalitativnom smislu za potrebe vladajućeg društva, odnosno Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Kakanj, kako to zahtijeva vladajuće društvo. U ovisnosti od planirane proizvodnje uglja u rudnicima, planira se njegov plasman uglja za prodaju TE Tuzla i TE Kakanj, ostale kupce (industrija i široka potrošnja) i vlastitu potrošnju", istakli su

Podsjetili su da je planom poslovanja za ovu godinu rudnika u sastavu Koncerna EP BiH planiran plasman uglja u količini 4.752.275 tona uglja, od čega je 3.906.000 tona ili 80,7 posto ukupne proizvodnje za isporuku TE Tuzla i TE Kakanj, 832.544 tona za ostale kupce (industrija i široka potrošnja) ili 18,9 posto, dok 13.73 tonu uglja ili 0,4 posto koriste za vlastiti potrošnju.

"Zaključno sa 19. julom, u odnosu na planiranu proizvodnju 2.616.036 tona uglja, ostvarena je manja ukupna proizvodnja za 17 posto, što je rezultiralo i smanjenim plasmanom koji je ostvaren u količini 2.059.777 tona ili 80,22 posto, od čega je za potrebe termoelektrana u Tuzli i Kaknju isporučeno 1.865.668 (87,47 posto od plana), 189.219 tona (44,34 posto ) za ostale kupce i za vlastitu potrošnju 4.890 tona ( 62,41 posto)", naglasili su u EP BiH.

Naveli su da rudnici uglja iz sastava Koncerna EP BiH za prodaju uglja ostalim kupcima, u ukupnoj količini čiji iznos prelazi 100.000,00 KM u jednoj poslovnoj godini, ne mogu vršiti prodaju prije nego dobiju saglasnost na pojedinačno raspolaganje imovinom za prodaju uglja ostalim kupcima.

"U 2022. rudnici uglja su na osnovu prethodno dobivene saglasnosti ugovarali isporuku uglja prvenstveno za industrijske potrošače na području FBiH te sa kupcima koji ugljem snabdijevaju toplane, škole, bolnice, ostale institucije i domaćinstva na području FBiH", dodaju.

Kako su saopćili iz EP BiH, u koncernu u toku ove godine samo je Rudnik mrkog uglja Breza tražio i dobio saglasnost vladajućeg društva na pojedinačno raspolaganje imovinom za prodaju 6.000 tona uglja u 2022. godini, kupcu u Srbiji. Očekuje se da će rudnici u predstojećem periodu proizvesti planirane količine uglja za potrebe TE Tuzla i TE Kakanj, kao i osigurati dovoljne količine uglja za domaće tržište, prvenstveno industriju, toplane, škole, bolnice, domaćinstva i ostale institucije.