"Na taj način, suzbijaju se mnoge prezimjele forme štetnika kao što su lisne, štitaste i krvave uši, crveni pauk, razni savijači, kruškina buha, jabučni cvjetojed, šljivin moljac, a istovremeno se smanjuje pojava šupljikavosti i kovrdžavosti lista, bakterijski rak i rogač šljive", naglasio je.
Voćke se, dodaje, tretiraju u vrijeme mirovanja dok još uvijek nije krenula vegetacija, odnosno čim to vremenske prilike dozvole.
"Tretiranje je najbolje obaviti kada su stabla voćaka suha i na temperaturi od 5 do 10 stepeni, kako bi se izbjeglo izmrzavanje", naglasio je.
Potrebno je, dodaje, da se voćke dobro oprskaju sa svih strana, jer uzročnici bolesti mogu prezimiti kako na samoj kori i u njenim pukotinama, tako u rašljama grana.
"Pritom se koriste različita mineralna ulja i preparati na bazi bakra, koje treba koristiti prema uputstvima njihovih proizvođača", poručio je Konjalić.