"Ne može je spriječiti"
39

Zamjenik direktorice Instituta za mjeriteljtvo (SNSD) ukazao na njene nezakonite radnje

S. Š.
Milica Ristović-Krstić (Foto: Facebook)
Milica Ristović-Krstić (Foto: Facebook)
Zamjenik direktorice Instituta za mjeriteljstvo Milica Ristović-Krstić (SNSD) Haris Memić tvrdi da ona ne radi po zakonu o čemu je poslao dopis nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine.
Naime, novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.

O tome je Klix.ba pisao prošlog mjeseca, a sada se tim povodom oglasio i zamjenik direktorice Instituta tvrdeći, također, da postoje određene sumnje u zakonitost postupaka iza kojih stoji Ristović-Krstić.

"Podzakonski akti objavljeni u oktobru prošle godine nisu bili predmet razmatranja Vijeća za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, tijela koje je imenovalo Vijeće ministara BiH, a što je obaveza prilikom donošenja podzakonskih akti iz domena zakonskog mjeriteljstva", navodi Memić.

On, također, dodaje i da sam postupak donošenja podzakonskog akta za mjerila gledanosti nije razmatran u samom Institutu i na istom nisu radili eksperti Instituta iz oblasti mjerenja vremena te on postavlja opravdano pitanje ko je onda autor.

"U međuvremenu je direktorica Instituta na portalu e-konsultacije dala na javnu raspravu novi akt koji je veoma bitan, jer se odnosi na imenovanje i potvrđivanje kompetentnosti tijela koje provode zakonske verifikacije mjerila, koja se nalaze u zakonskom mjeriteljstvu, gdje se između ostalih nalaze i mjerila gledanosti. Iako je način donošenja podzakonskih akata iz oktobra 2023. godine problematizovan i kroz pokretanje sudskih procesa, to nije spriječilo direktoricu Instituta da nastavi raditi na isti način kao i ranije te ovako bitan podzakonski akt dati u javnu raspravu prije nego što se o istom izjasnilo Vijeće za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine", kaže Memić.

On dalje navodi da posljednji podzakonski akt nije razmatran ni na Kolegiju Instituta, pri čemu mu je onemogućeno da djeluje u svojstvu zamjenika direktora Instituta, a akt je dat na e- konsultacije.

"Kako posljednji podzakonski akt nije razmatran ni na Kolegiju Instituta, pri čemu mi je onemogućeno da djelujem u svojstvu zamjenika direktora Instituta, a isti je dat na e- konsultacije, bio sam primoran da djelujem kao fizičko lice i dam svoje komentare preko e- konsultacija kako bi barem na taj način spriječio štetu našoj instituciji i drugim zainteresovanim stranama, jer se predmetnim nacrtom podzakonskog akta nastojalo pogodovati tijelima koja nisu u mogućnosti zadovoljiti propisane kriterije za imenovanje laboratorija za mjerenje (obavezna akreditacija) u skladu sa trenutno važećim aktom (oblast mjerenja gledanosti)", navodi Memić, prenosi BN.

Memić kaže da na očigledne nezakonitosti direktorice ne može djelovati.

"Na ovaj način se umanjuje značaj državnog Instituta kao da ne postoji, odnosno da je za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine zadužen entitetski zavod što u konačnici predstavlja cilj ovakvih politika. Na navedene nezakonitosti mogu djelovati kao član Vijeća za mjeriteljstvo BiH, što sam radio kroz davanje svojih mišljenja u kojima sam se protivio ovom načinu rada, ali kako se moj rad u Vijeću za mjeriteljstvo BiH zasniva u svojstvu nezavisnoga eksperta kojeg je imenovalo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, kao i na poziciju zamjenika direktora Instituta, smatram svojom obavezom da vas o svemu detaljnije obavijestim", skreće pažnju Memić.

Podsjetit ćemo, ni jedna agencija ne vrši mjerenje gledanosti TV programa što izaziva brojne finansijske probleme televizijama ali i marketinškim agencijama.