Obavljen prvi let
463

Značajan pomak Aerodroma u Tuzli: Slijetanjem aviona iz Istanbula uspostavljena saradnja sa turskim Pegasusom

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Prvi avion turske aviokompanije Pegasus jutros je sletio na Međunarodni aerodrom u Tuzli, čime je saradnja zvanično i uspostavljena. Avion iz Istanbula sa putnicima je stigao u 7:30 sati, a za sada je planirano da linija bude operativna jednom sedmično.

Subota je dan u sedmici u kojem će turska aviokompanija Pegasus prevoziti putnike iz Tuzle do Istanbula i obratno, a ova linija je uvedena u ljetni red letenja Međunarodnog aerodroma u Tuzli koji je na snazi do oktobra.

Saradnja tuzlanskog aerodroma i turske aviokompanije ocijenjena je od izuzetne važnosti za obje učesnice, a mogućnost za njeno dodatno produbljenje u kontekstu proširenja broja linija je otvorena.

"Nakon dugog niza godina uspjeli smo dobiti direktnu liniju za Istanbul, a današnja popunjenost aviona je pokazala da građani Tuzlanskog kantona i regije žele u Tursku i obratno putovati turskim prijevoznikom. Prvi let je obećavajući", kazao je direktor Međunarodnog aerodroma u Tuzli Dževad Halilčević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Avion u dolasku bio je u potpunosti popunjen, dok je okvirno 20 slobodnih mjesta ostalo u povratku.

"Stvorili smo uslove i vjerujem da će naši putnici dati dobar odziv, čime će se povećati obim posla na našem aerodromu. Pegasus je aviokompanija koja može letjeti u drugu državu i vraćati se u Tursku te u ovom trenutku oni nemaju mogućnost prijevoza putnika u neke druge države sa našeg aerodroma. U svojoj floti imaju 110 aviona, koji lete u 53 države na više od 140 aerodroma", naveo je Halilčević.

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić ističe da je priča o uspostavljanju saradnje sa turskom aviokompanijom počela prije tri mjeseca.

"Nama je važno da je to renomirana kompanija i vjerujem da je ovo prvi korak i početak saradnje koja će, uvjerenja smo, biti dugotrajna. Posebno smo zadovoljni punjenjem aviona koje je na velikom nivou, što pokazuje da je dugogodišnji nedosanjani san ovoga dijela BiH, odnosno direktnih letova prema Istanbulu danas zapravo ispunjen", naglasio je Halilagić.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

U današnjem prvom avionu našla se i visoka delegacija Ministarstva za promet i infrastrukturu Republike Turske, koja saradnju sa Bosnom i Hercegovinom oscjenjuje od iznimnog značaja.

"Postoji historijska veza između Tuzle i Republike Turske, a koju mi sada dodatno ojačavamo. Pokretanjem ovih letova vjerujemo da će se ove veze produbiti te da će nastaviti jednom uzlaznom putanjom. Posebno se nadam da će ovi letovi donijeti i u ekonomsko-trgovinskom razvoju ove regije", izjavio je Enver Iskurt, pomoćnik ministra za promet i infrastrukturu Turske.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Generalni direktor direkcije civilnog vazduhoplovstva Turske Kemal Yuksek ističe da će ta država i u narednom periodu nastaviti doprinositi u razvoju saradnje koja je danas uspostavljena.

"Mi kao direkcija pružamo na raspolaganje generalno BiH, a posebno Tuzli i Tuzlanskom kantonu sve svoje resurse, posebno u segmentu edukacije, kako bi ova regija napredovala ", dodao je Yuksek.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Međunarodni aerodrom u Tuzli zvaničnu saradnju uspostavlja i sa turskom niskobudžetnom aviokompanijom AJet. Prvi let za Istanbul je najavljen u oktobru.