Posao za 2.500 radnika
3

U Mađarskoj će biti napravljena najveća evropska tvornica baterija

B. R.
Mađarska će imati tvornicu baterija vrijednu 2,3 milijarde dolara (Ilustracija: Shutterstock)
Mađarska će imati tvornicu baterija vrijednu 2,3 milijarde dolara (Ilustracija: Shutterstock)
Južnokorejska kompanija SK Innovation planira u Mađarskoj napraviti najveću evropsku tvornicu baterija. Riječ je o investiciji vrijednoj 2,3 milijarde dolara.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je izjavio da će ovo biti treća tvornica SK Innovationa u ovoj državi. Završetak gradnje je planiran do 2028. godine, saopćili su iz kompanije.

Mađarske vlasti su osigurale velike subvencije da bi privukle proizvođače baterija. Time nastoje spremno dočekati promjene usljed sve zastupljenijih električnih automobila. To je učinila jer je automobilska industrija jedna od najznačajnijih za zemlju.

Mercedes, Volkswagen i Suzuki su među automobilskim proizvođačima koji imaju fabrike u Mađarskoj, a i BMW je počeo graditi svoju.

"Mađarska je evropski lider u proizvodnji baterija. Bez ikakvog pretjerivanja možemo reći da je Mađarska ušla u novu eru automobilske industrije jer se ovdje grade najveće svjetske tvornice baterija", tvrdi ministar Szijjarto.

On je najavio najveću subvenciju u historiji države i dodao da će o tome javnost biti obaviještena nakon što se potpiše sporazum sa SK Innovationom te završi postupak kod Evropske unije.

Još jedna južnokorejska kompanija, Samsung SDI je prije tri godine objavila da će investirati 1,5 milijardi dolara u proširenje tvornice baterija u Mađarskoj. Međutim, iz EU su 2019. poručili da će izvršiti istragu zbog mađarske subvencije od 108 miliona eura za ovaj projekat.

Fabrika SK Innovationa nalazit će se u Ivancsi koji je 50 kilometara jugozapadno udaljen od Budimpešte. Imat će proizvodni kapacitet od 30 gigavat sati godišnje i bit će uposleno 2.500 radnika, prenosi magazin Bloomberg.