Uz broj 56
26

Impresivna koreografija mađarskih navijača, podsjetili su na tragičnu epizodu svoje historije

N. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U sklopu 2. kola Evropske lige sinoć se na Groupama Areni u Budimpešti igrala utakmica Ferencvaroša i francuske Nice, a domaćin je slavio sa minimalnih 1:0.
Utakmicu je obilježilo i sjajno izdanje navijača mađarskog Ferencvaroša, koji su na početku utakmice priredili impresivnu koreografiju preko cijele tribine.
Navijači su na cijeloj tribini podigli kartone zelene, bijele i crvene boje, a tako su formirali ogromnu zastavu Mađarske, na kojoj je bio ispisan i broj 56.

Mnogi su se pitali šta taj broj predstavlja, a radi se o podsjećanju na 1956. godinu i Mađarsku revoluciju. Ustanak je dignut protiv sovjetske prevlasti i za liberalizaciju društva od komunizma, a trajao je od 23. oktobra do 10. novembra 1956. godine.

Crvena armija se na neko vrijeme povukla iz Budimpešte, gdje su po zgradama ispisane poruke "Rusi odlazite", a stanovništvo je uništavalo sve simbole komunizma. Rastavljen je i Staljinov kip, a nova mađarska vlada najavljuje kako želi istupiti iz Varšavskog pakta i proglasiti neutralnost poput Austrije.

Ipak, sovjeti 4. novembra ulaze u Budimpeštu i revoluciju su brzo u krvi ugušili tenkovi Crvene armije, koji su na ulicama pucali na sve što se kretalo.

Grad je teško oštećen, a ubijeni su i ranjeni deseci hiljada Mađara. Na hiljade ih je uhapšeno i deportirano u bratski SSSR. Oko 250.000 disidenata prebjeglo je preko najbliže granice, u Austriju ili Jugoslaviju, a vođa revolucije Imre Nagy i dio vlade sklonili su se u jugoslovensku ambasadu.

Inače, u sinoćnjoj utakmici je Ferencvaroš slavio autoglom Bombite za konačnih 1:0.