Rebrendiranje kompanije
32

Promjena imena Facebooka izazvala lavinu šaljivih komentara, ali i kritike

N. O.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Najava izvršnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga da će gigant društvenih medija promijeniti ime svoje kompanije u Meta u rebrendiranju virtuelne stvarnosti izazvala je zgroženost i zbunjenost korisnika, ali i pokrenula lavinu šaljivih komentara i ismijavanja.

Zuckerberg je u četvrtak rekao da će Meta obuhvatiti Facebook, kao i aplikacije kao što su Instagram, WhatsApp i brend virtuelne stvarnosti Oculus.

"Najavljujemo Meta - novo ime Facebook kompanije", napisao je tehnološki gigant u tvitu.

"Meta pomaže da se izgradi metaverzum, mjesto gdje ćemo se igrati i povezati u 3D. Dobrodošli u sljedeće poglavlje društvenih veza", napisali su.

Rebrendiranje dolazi u vrijeme kada se kompanija suočava s nizom kriza odnosa s javnošću.

Mnoštvo dokumenata koji su nedavno procurili, sada poznatih kao Facebook papiri, razotkrilo je unutrašnje djelovanje kompanije, uz optužbe zviždačice Frances Haugen da je Facebook stavio profit ispred oslobađanja svoje platforme od govora mržnje i dezinformacija.

Satirična informativna emisija Daily Show kreirala je montažu spojivši Zuckerbergovu videoprezentaciju Mete sa snimcima nemira na Capitol Hillu 6. januara i marša bijelih nacionalista u Charlottesvilleu 2017.

"Zamislite da ste stavili naočale ili slušalice i odmah ste se našli u svojoj kući i imate nevjerovatno inspirativan pogled na ono što smatrate najljepšim", kaže Zuckerberg na snimku nereda iz Capitola.

U razgovor o kontroverznom rebrendingu uključili su se i političari svih stranačkih linija.

Njujorška progresivna kongresmenka Alexandria Ocasio-Cortez nije se suzdržala u svom neodobravanju, nazvavši kompaniju "rakom demokratije" i "globalnom mašinom za nadzor i propagandu za jačanje autoritarnih režima i uništavanje civilnog društva".

Ni američki senatori Richard Blumenthal i Ed Markey nisu se ustručavali.

Blumenthal, bivši državni tužilac Connecticuta, tvrdio je da promjena imena nije bila ništa drugo do pokušaj da se zbuni i odvrati pažnja, ali da na kraju "neće izbrisati godine prevrtljivih praksi i zanemarivanja privatnosti, dobrobiti djece, širenja mržnje i genocid".

Markey je odbio priznati promjenu imena: "Facebook želi da ga počnemo zvati Meta, ali mi ćemo ga nastaviti zvati kako jeste, prijetnja privatnosti, demokratiji i djeci."

Druge kompanije "pridružile" su se rebrendiranju. Lanac brze hrane Wendy's je u tvitu napisao: "Promjena imena u Meat."

Twitter se također uključio zvaničnim nalogom šaleći se da imaju "velike vijesti", nakon čega je uslijedilo pojašnjenje "lol šalimo se i dalje smo Twitter".

Mnogi korisnici društvenih mreža osudili su promjenu imena kao skretanje pažnje sa sigurnosnih problema i širenja govora mržnje na mreži uz gomilu memeova i tvitova u kojima tvrde kako na ovaj način Zuckerberg pokušava izbjeći odgovornost.