Davis Cup
35

Hrvatski teniseri u drami iznenadili Italiju i najvjerovatnije zakazali duel sa Srbijom

D. P.
Gojo je napravio senzaciju dana (Foto: EPA-EFE)
Gojo je napravio senzaciju dana (Foto: EPA-EFE)
Teniska reprezentacija Hrvatske izborila je kasno sinoć polufinale Davis Cupa pobjedom u dramatičnom meču protiv Italije rezultatom 2:1.

Okršaj Italije i Hrvatske na sjajan način otvorio je mladi Borna Gojo (279. ATP) koji je napravio senzaciju sezone savladavči 27. igrača svijeta Lorenza Sonega rezultatom 2:1 (7:6, 2:6 i 6:2).

Italijani se u sudaru kapitena vraćaju u igru jer je u još jednom dramatičnom meču Jannik Sinner savladao u tri seta Marina Čilića rezultatom 2:1 (3:6, 7:6 i 6:3).

Tako je odluka o putniku u polufinale donesena nakon meča dublova. Jasno, Hrvati tu s najboljim dublom svijeta imaju prednost u odonosu na rivale u Davis Cupu.

Par Mektić/Pavić bez ikakvih problema kasno sinoć je nadigrao italijansku kombinaciju Fognini/Sinner. Rezultat je bio 6:3 i 6:4 u korist hrvatske kombinacije.

Tako je Hrvatska postala prvi polufinalista Davis Cupa i najvjerovatnije zakazala klasik protiv Srbije u borbi za finale. Srbija igra protiv Kazahstana i apsolutni je favorit za prolazak dalje, tako da bi u polufinalu trebali gledati izvrstan regionalni okršaj.

S druge strane, u tom dijelu žrijeba četvrtfinalni parovi su Švedska - Teniski savez Rusije i Velika Britanija - Njemačka.