Neno Svjetlanović iz Sarajeva sve osvaja kuhanjem i sjajnim humorom: Burek bih mogao jesti svaki dan
Naime, osim što će vam od njegovih sjajnih recepata krenuti zazubice, Nenin spontan i humorističan način na koji objašnjava postupak pripreme hrane nerijetko njegove pratitelje nasmije do suza.
"Na kanalima NenoCooks i nenocooksbalkan snimam klipove o kuhanju, jedem i sprdam se malo", kazao nam je ovaj 32-godišnjak koji je odrastao na relaciji Zenica-Dalmacija.
"Kasnije sam se preselio u Sarajevo, u kojem sam najduže i koji mi je najdraži grad na svijetu, tako da ga ne planiram napuštati", dodao je te se za naš portal prisjetio i kako je krenula priča sa spomenutim kanalima."NenoCooks je bio planiran dvije godine prije nego što sam počeo zvanično snimati tj. od 2019, samo što je taj proces uključivao nabavku opreme, prilagođavanje kuhinje za snimanje i na kraju, obzirom da sam informatičar i nisam imao iskustva u pravljenju videa, moju praksu, vježbu, učenje o kamerama i snimanju, te par probnih klipova. Od samog početka je cilj bio napraviti strani YouTube kanal i pokušati približiti balkansku hranu Evropi i svijetu, a ujedno napraviti i nešto pozitivno za našu regiju. Smatram da naša regija, zajedno sa Italijom, ima najbolju hranu na svijetu samo što se nije pojavio još niko da tu recepturu i tradiciju naše regije prezentuje svijetu na socijalnim mrežama. Bar ne da ja znam, jer naši kanali o kuhanju većinom ciljaju domaću publiku. Uglavnom, u tom prvobitnom cilju me 'omela' velika gledanost domaće publike koju sam dobio jer se za vrijeme razrade tog plana sa stranim kanalom pojavio TikTok i ubrzo postao najgledanija platforma na svijetu. Na TikToku sam postavio dva videa na našem jeziku, te kako ova mreža funkcioniše tako da cilja lokalnu publiku, dobio sam veliku gledanost, kao i pozitivan feedback. Uzimajući to u obzir, nastavio sam graditi brend lokalno i odgodio prvobitni plan. No, uskoro nastavljam s njim, tako da će moj prvi strani video na mom YouTube kanalu izaći u narednih mjesec dana", otkriva nam Neno.
Kako napraviti kljukušu, sarajevski somun, baklavu pa čak i "zidarski sendvič" samo su neki od videa koji su na njegov kanal Instagram profil privukli gotovo 30 hiljada ljudi."Prezadovoljan sam kako su ljudi prihvatili moj domaći kanal i kako on raste s obzirom na to da ja nemam vremena da snimam na dnevnoj bazi. No, isto tako sam uvjeren da će sa stranim kanalom biti mnogo teže doći do nekog značajnijeg uspjeha i da će to biti dosta dugotrajniji proces. Sve ćemo vidjeti i saznati uskoro", govori nam. Keks tortu je napravio kad je imao samo sedam godina.
"Nakon toga se ne sjećam ničega osim jaja, hrenovki, pašteta, fast fooda, i u studentskim danima, paketa kobasica na akciji, koji je bio moja omiljena namirnica tad. S kuhanjem sam ozbiljnije počeo oko 2012. godine i na početku se držao lokalnih jela. Onda sam 2016. probao Mađarsku gulaš supu, osjetio kako kim transformira to jelo i počeo kombinirati sastojke, koje do tada nisam smatrao da idu. Tako sam počeo praviti i neka strana jela koja sam imao želju probati, a nisam imao priliku da probam u našoj regiji. U tom procesu eksperimentiranja sam najviše naučio", otkriva nam Neno.
Kaže da se njegov humor koji je prisutan u videima i ne razlikuje puno od onoga kakav je u stvarnosti.
"Jako sam smiren, nisam onaj tip zabavljača koji animira raju kao neki mlađi YouTube-ri, ali percepcija zabavnog čovjeka je subjektivna, pa nekoga ti 'veseli' tipovi zabavljaju, a nekoga iritiraju. Svakako, moj humor je sličan u klipovima kao i privatno tako da kome se sviđa taj tip humora, neće mu biti dosadno sa mnom. Povratne reakcije od publike su veoma pozitivne i malo je negativnih komentara u odnosu s mojim očekivanjima, ali eto još nisam bio na Klixu pa je možda prerano za te zaključke. Jedva čekam da ovaj članak izađe i da vidim kakav doček ova kreativnija publika priredila i zamolio bih da nikog ne banujete na ovom članku", našalio se.
Pitali smo ga i koji video se najviše svidio njegovoj publici.
"Iako to više nije moj najgledaniji video, mislim da bih rekao da je to čips jer je taj video definitivno utvrdio smjer u kojem će kanal i budući klipovi da idu, a to je sarkazam, ironija i humor, s malo kuhanja usput. Što se mojih prijatelja tiče, nisam siguran šta im je najdraže od mojih jela, bili su dobri pokusni kunići, sad kuham za njih samo kad zasluže, ali volimo se i dalje", kaže Neno u svom prepoznatljivom stilu.
Iako je dio života proveo u Dalmaciji, ipak njegovo najdraže jelo je burek."Definitivno burek, i što se naše kuhinje tiče, a i općenito. Kada bi mi neko rekao da izaberem neko jelo i da ga jedem do kraja života, to bi bio burek i to baš ovaj iz Sarajeva. Što se ćevapa tiče, neki gradovi u BiH mogu parirati Sarajevu, ali kad je riječ o bureku, ono što se nudi u Sarajevu je nenadmašivo. Niko nije sretniji nego ja kada ispred mene stave tanjir mase 500 grama s pavlakom", kaže nam.
Ispričao nam je i kako se nada da će uskoro imati svoju kulinarsku emisiju na televiziji.
"Mislim da nema kuhara na socijalnim mrežama koji ne bi želio da ima neku emisiju kao što je imao npr. Anthony Bourdain. To je uvijek nivo iznad onoga što mi radimo i niko ne treba da si umisli suprotno zbog neke popularnosti i pregleda. Što se lokalne televizije tiče, već sam imao neke dogovore i sigurno ćemo se gledati i na TV-u", govori nam Neno pa je otkrio i koji kuhari su njemu bili inspiracija.
Pitali smo ga i šta misli, jesu li muškarci bolji kuhari od žena, kako se često tvrdi.
"S obzirom na to da su mi 65% pratilaca žene... Šutit ću", mudro se izvukao no dodao je kako su žene veći gurmani od muškaraca i da su one na njegovom kanalu samo zbog hrane.
Što se tiče jela koja još uvijek nije spremao, na popisu su se našli burek i ćevapi.
"Još nisam pravio ni jednu balkansku pitu jer još nemam dovoljno iskustva s tijestom i razvlačenjem istog, ali aktivno vježbam i uz konzultacije s majstorima u tom poslu. Definitivno želim da to bude dobar video jer su pite i ćevapi, po mom mišljenju, dva najbitnija jela na Balkanu. Što se ćevapa tiče, mislim da bih to mogao izvesti, ali bi mi bilo žao odraditi taj video bez saradnje s nekim od poznatijih ćevabdžija. Rado bih napravio video u stilu - koliko blizu mogu da dođem ćevapu profesionalca. Sada sam fokusiran na jedan specijalni video koji ću izbaciti u julu, par kadrova treba snimiti u Hrvatskoj, a zbog jednog kadra moram sačekati da paradajz rodi. Neću odavati o čemu se radi, no sve će se saznati na Instagramu kad bude vrijeme", tajanstven je Neno.
Za kraj razgovora poslao je poruku svojim pratiteljima, ljubiteljima hrane i kuhanja te onima koji će to tek postati."Možete učiti od nekog i imati svoje uzore, ali koliko god oni dobri mentori bili, ubacite notu sebe u to jer će vam produkt vašeg rada biti mnogo draži kada u njemu vidite nešto originalno i svoje. I odmah da se kontriram, prvo slušajte sebe pa onda druge, tako da slobodno ignorišite moj prvi savjet i sve ostalo o čemu pričam… osim kada pričam o hrani... o hrani znam dosta", poručuje Neno.