Sastanak u Istanbulu
27

Je li Stoltenberg uspio promijeniti razmišljanje Turske: Švedska i Finska i dalje daleko od NATO-a

V. K.
Jens Stoltenberg i Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)
Jens Stoltenberg i Mevlut Cavusoglu (Foto: EPA-EFE)
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je sastanak s ministrom vanjskih poslova Turske Mevlutom Cavusogluom gdje je jedna od glavnih tema razgovora bila ulazak Švedske i Finske u ovaj savez.

S obzirom na to da su Mađarska i Turska jedine članice koje još uvijek nisu odobrile ulazak Švedske i Finske u NATO, Stoltenberg je pokrenuo niz diplomatskih aktivnosti kako bi "natjerao" Tursku da promijeni odluku.

Tokom sastanka u Istanbulu, Stoltenberg je pozvao Tursku da ostavi po strani svoje rezerve u pogledu napora Finske i Švedske da ispune zahtjeve Turske prije ulaska u NATO.

"Finska i Švedska su ispunile svoju obavezu prema Turskoj. Oni su postali jaki partneri u našoj zajedničkoj borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima i manifestacijama. Vrijeme je da dočekamo Finsku i Švedsku kao punopravne članice NATO-a. Njihovo pristupanje učinit će naš savez jačim, a naše narode sigurnijim", rekao je Stoltenberg.

Također, poručio je kako živimo u opasnim vremenima.

"U ovim opasnim vremenima, još je važnije da se finalizira njihovo pristupanje, kako bi se spriječio bilo kakav nesporazum ili pogrešna procjena u Moskvi", poručio je generalni sekretar NATO-a.

Uprkos riječima Stoltenberga, Cavusoglu je objasnio kako će Turska ostati pri svojim zahtjevima koji su potpisani u Madridu na sastanku članica NATO saveza.

"Ove dvije zemlje moraju preduzeti važne korake u borbi protiv terorizma jer je jedna od najvećih prijetnji s kojima se NATO suočava upravo terorizam. Trenutno nije moguće reći da su dvije zemlje u potpunosti implementirale sve aspekte memoranduma. Trebali bismo našoj naciji i parlamentu pokazati da su Švedska i Finska poduzele konkretne korake da riješe našu zabrinutost", rekao je Cavusoglu.

Naglasio je kako Turska nema namjeru naštetiti NATO-u.

"Naša namjera nije da naškodimo NATO-u ili spriječimo širenje. Generalni sekretar vrlo dobro zna da je Turska bila jedna od država koje su se najviše zalagale za proširenje NATO-a. Tu smo bili vrlo jasni", zaključio je Cavusoglu.