Koalicija s 15 zastupnika
61

Posavski kanton danas dobija novi saziv skupštine, vlast bi mogli činiti HDZ i SDA

A. K.
Sjedište Skupštine Posavskog kantona (Foto: Kantonalna vlada)
Sjedište Skupštine Posavskog kantona (Foto: Kantonalna vlada)
Posavski kanton danas će dobiti novi saziv Kantonalne skupštine, a o sudbini građana u naredne četiri godine će odlučivati 21 zastupnik. Iako zvanični razgovori još nisu obavljeni, izvjesno će vlast ponovo činiti HDZ BiH i SDA.

Konstituirajuća sjednica Skupštine Posavskog kantona najavljena je za danas u 11 sati, kada će novoizabranim zastupnicima biti uručena uvjerenja o dodjeli mandata, uz davanje svečane izjave.

Dnevnim rednom je predviđeno i konstituiranje klubova zastupnika te predlaganje kandidata za predsjednika ili dopredsjednika skupštine, kao i izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Posavskog kantona biraju se četiri delegata, po jedan iz svakog od konstitutivnih naroda i jedan iz reda ostalih.

Prema informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže, izvjesno je da danas neće doći do izbora kandidata za Dom naroda Federalnog parlamenta, s obzirom na to da se razgovori i dalje vode.

Konkretno, u Klubu Hrvata cijele procese vodi HDZ BiH jer ima zastupničku većinu, dok je u Klubu Bošnjaka situacija drugačija jer svoje kandidate mogu ponuditi SDA, SDP, PDA i jedan nezavisni zastupnik.

U novom sazivu Kantonalne skupštine participirat će šest stranaka sa 20 zastupnika, uz jednog nezavisnog. Shodno izbornom rezultatu, najviše zastupnika će imati HDZ BiH i to njih 12, a nakon njih slijedi SDA sa troje, te HDZ 1990. sa dva. Po jednog zastupnika će imati SDP, HRS i PDA.

Prema informacijama sa kojima Klix.ba raspolaže, razgovori vezano za formiranje nove vlasti još nisu počeli, međutim, izvjesno je da će se u koalicionoj priči naći HDZ BiH i SDA, kao što je to slučaj bio i dosad.

Ova koalicija funkcionisala je i u ranijim godinama, jer iako ima većinu, HDZ BiH samostalno ne može formirati vlast u Posavskom kantonu, a samim tim ni Kantonalnu vladu jer bi u takvom slučaju došlo do kršenja Ustava.