Lokalna vlast
190

Pukla tikva u Novom Sarajevu: NiP više ne podržava Tanovića (SDP), on im odgovorio

B. R.
Konferencija za novinare Općinske organizacije NiP-a u Novom Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Konferencija za novinare Općinske organizacije NiP-a u Novom Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
NiP je uskratio podršku načelniku Novog Sarajeva Hasanu Tanoviću (SDP). U obrazloženju ove odluke su istakli niz optužbi na račun Tanovića kao načelnika čiji je kabinet reagovao na NiP-ove navode.

Odluku je danas saopćio predsjednik Općinske organizacije NiP-a u Novom Sarajevu i vijećnik Nijaz Džaka. Podsjetio je da je NiP zajedno sa SDP-om, NS-om i tadašnjim NBL-om, koji se kasnije ujedinio sa ASDA, podržao Tanovića kao samostalnog kandidata na posljednjim lokalnim izborima. Kasnije je Tanović postao član SDP-a.

Džaka je istakao šta je to NiP očekivao od Tanovića, a što nije zadovoljio.

"Očekivali smo lidera koji će znati kako da provede sve ono što smo očekivali, da će uspostaviti sistem drugačiji od onog protiv kojeg smo bili, da će transparentno provoditi javne nabavke, da će brzo i jasno odgovarati na pitanja i otkloniti svaku sumnju, da će 24 sata biti načelnik, da će biti menadžer, da će novac poreznih obveznika vratiti im na najbolji mogući način", ukazao je.

Nijaz Džaka, predsjednik NiP-a u Novom Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Nijaz Džaka, predsjednik NiP-a u Novom Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)

Prema njegovim riječima, pogriješili su u izboru partnera s kojim su htjeli donijeti promjene iz temelja. Tvrde da su imali 84 prijedloga za budžet, a da ih Tanović nije ni pročitao.

Kao zanimljivim je ocijenio to da se milionski iznosi prenose iz jedne u drugu budžetsku godinu. Za NiP je to pokazatelj da Tanović ne zna trošiti onako kako je planirano budžetom, kako je obećano građanima.

Džaka tvrdi da je izostala finansijska revizija rada prethodne općinske administracije na čijem je čelu bio Nedžad Koldžo iz SDA, a da je ova revizija bila jedno od predizbornih obećanja.

Napomenuo je da Tanović nije realizovao zaključak Općinskog vijeća Novog Sarajeva da vrati, tj. da poništi ugovor o nabavci električnog terenca nabavljenog na leasing. U NiP-u spočitavaju aktuelnom načelniku i nabavku dekorativne rasvjete za Vilsonovo šetalište, za koju je Džaka naveo da je koštala pola miliona KM.

"Pokazao je temeljno neznanje šta su njegove nadležnosti, a šta nadležnosti vijeća. Rekao je: 'Uzmite advokata te tužite općinu i mene kao načelnika'. Ovakvo postupanje smo prijavili Uredu za borbu protiv korupcije (Kantona Sarajevo)", istakao je.

Kako je kazao Džaka, povlače crvenu liniju te od danas javno uskraćuju podršku Tanoviću.

"Podržavat ćemo sve što je korisno za građane, ali se čvrsto boriti protiv svega onoga što smo detetktovali u prethodnim danima. Mi ne želimo vlast po svaku cijenu", zaključio je predsjednik Općinske organizacije NiP-a u Novom Sarajevu Nijaz Džaka.

Reakcija iz Tanovićevog kabineta

Iz kabineta načelnika Tanovića su saopćili da pojedini NiP-ovi vijećnici, kako su naveli, od samog početka mandata do danas čine sve kako bi onemogućili učinkovit i nesmetan rad općinske administracije, kako kroz opstrukcije u radu Općinskog vijeća, tako i kroz realizaciju aktivnosti određenih tijela/komisija o čemu će javnost biti upoznata u narednim danima.

Smatraju da se javnost dovodi u zabludu te su imali poruku za NiP.

"Ako je sve već tako netransparentno, haotično i bez reda, kako tvrde, bilo bi politički korektno da se odmah povuku sa svih izvršnih političkih funkcija i kao konstruktivna opozicija dopuste strankama i pojedincima, koji to žele, da privedu ostatak mandata kraju, a sugrađani će svakako svoju ocjenu i sud dati na narednim izborima", poručili su iz Tanovićevog kabineta.

Hasan Tanović (SDP), načelnik Novog Sarajeva (Foto: Klix.ba)
Hasan Tanović (SDP), načelnik Novog Sarajeva (Foto: Klix.ba)

Tvrde da općinskim statutom nije omogućeno vijeću da preispituje javne nabavke, već da su Agencija za javnu nabavku Bosne i Hercegovine i Ured za razmatranje žalbi nadležni za praćenje javnih nabavki. Osim toga, uvjeravaju da su vijećnici, kako su naveli, detaljno informisani o nabavci dekorativne rasvjete. Istakli su ono za šta smatraju da NiP svjesno prešućuje:

  • Navedeni postupak javne nabavke proveden je putem otvorenog postupka, prema planu javnih nabavki za 2022. Kako su naglasili, ovakav postupak se smatra najtransparentnijim oblikom javne nabavke;

  • Nakon završetka postupka, potpisan je okvirni sporazum na period od dvije godine s ukupnom vrijednosti od 399.999 KM s PDV-om, a koji podrazumijeva nabavku i ugradnju dekorativne rasvjete u dvije faze u Vilsonovom šetalištu;

  • 25 posto ove nabavke odnosi se na dio i dionicu šetališta koja pripada području općine Centar.

Iz Tanovićevog kabineta su pozvali NiP da svoja saznanja dostave nadležnim organima ako u nešto sumnjaju.