Čarobni kolač od maka koji je zaludio društvene mreže: Jedna smjesa, a pet slojeva
Sastojci koji će vam piti potrebni za tamnu smjesu su:
- 75 grama maslaca
- pet žumanjaka
- 100 grama bijele čokolade
- 100 grama brašna
- 200g plavog mljevenog maka
- 150 grama šećera
- pet kašika hladne vode
- jedna kašika ruma
- 600 mililitara mlijeka
- prstohvat soli
- naribana korica jednog limuna
Sastojci za svijetlu smjesu su:
- pet bjelanjaka
- dvije kašike soka od limuna
- prstohvat soli
Za podmazivanje pleha dimenzija 30x20 centimetara
- komadić maslaca ili margarina
Priprema:
Prvo pripremate tamniju smjesu. Otopite maslac i dodajte čokoladu. Neka smjesa ostane mlaka. Potom razdvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke mutite mikserom i dodajte im šećer. Preporučuje se da za ovaj korak koristite ručni mikser.
Kada smjesa postane kremasta, dodajte hladnu vodu i miješajte. Potom koristeći mikser dodajte istopljeni maslac i čokoladu. Dodajte prosijano brašno, sol i koricu limuna.
Postepeno dodajte mljeveni mak, ovdje je važno da imate onaj mak bez dodatka šećera, jer onda recept neće uspjeti. U smjesu stavite rum.
Sada je red na drugu smjesu. U bjelanjke dodajte sok od limuna i sol. Mutite smjesu mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrst snijeg. Kada dobijete čvrst snijeg, onda lagano ubacite tamnu smjesu. Nemojte previše miješati, jer je potrebno ostaviti grudvice na vrhu smjese.
Premažite tepsiju maslacem ili margarinom i ulijte smjesu. Pecite kolač sat vremena na 160 stepeni u prethodno zagrijanoj rerni. Kada je gotov, ostavite ga da se ohladi pola sata na sobnoj temperaturi, a onda ga smjestite u frižider na nekoliko sati.