Isprobajte recept
23

Trajanje hljeba možete produžiti koristeći jednostavnu japansku tehniku

Piše: I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko želite da vam hljeb traje duže, pripremite ga na jednostavan način uz pomoć japanske smjese tangzhong.

Riječ je o dijelu tijesta pripremljenom u vodi ili mlijeku na više od 65 stepeni Celzijusa. Korištenjem ove smjese ćete poboljšati teksturu hljeba i produžiti njegovo trajanje.

Potrebne namirnice

  • Tri šoljice brašna

  • 1/4 šoljice vode

  • Jedna šoljica mlijeka

  • 80 grama šećera

  • Vrećica kvasca

  • Jedno jaje

  • Četiri kašike maslaca

Priprema

U posudi pomiješajte brašno, vodu i mlijeko. Zatim zagrijte na laganoj vatri i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Pazite da ne prokuha. Nakon što se smjesa zgusne, sklonite je s vatre i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi.

S ovom smjesom pomiješajte sve sastojke osim maslaca, najbolje mikserom. Smjesu zatim prebacite na ravnu površinu i mijesite. Postepeno dodajite maslac. Stavite tijesto u zdjelu i sačekajte da naraste.

Ponovo ga zamijesite, razvaljajte i oblikujte. Podmažite pleh i ponovo ostavite hljeb da se diže na otprilike pola sata. Premažite ga mlijekom i pecite na 175 stepeni Celzijusa, također otprilike pola sata. Nakon što porumeni, sačekajte sat vremena prije nego što ga izvadite iz pleha.