Isprobajte ga već danas
25

Ekonomično i hranjivo: Proteinsko varivo od slanutka gotovo je za 15 minuta

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Variva su ukusni, ekonomični i hranjivi obroci, ali veoma zahtjevni za napraviti. Za neka variva potrebni su sati pa ih početnici u kuhinji vrlo često izbjegavaju. No, to ne mora biti tako. Uz ovaj jednostavan recept od variva sa slanutkom, vaše varivo bit će spremno za 15 minuta.
Slanutak je veoma hranjiv, a na 100 grama ima čak 19 grama proteina i 17 grama vlakana, što je odlično ako želite izgubiti kilograme.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • konzerva slanutka
  • konzerva paradajz sosa
  • glavica luka
  • ulje
  • začini (biber, kurkuma, curry, sol)
  • vrhnje ili pavlaka
  • možete dodati nasjeckani špinat i paradajz

Priprema:

Najprije stavite malo ulja u šerpu kako bi se zagrijalo, a onda dodajte nasjeckani luk da se dinsta. Za to vrijeme ocijedite slanutak iz konzerve, ali ne morate bacati vodu u kojoj je slanutak bio, jer je možete iskoristiti za druge recepte.

Kada luk omekša, dodajte začine te slanutak i paradajz sos. Varivo kuhajte oko pet minuta i onda dodajte vrhnje ili pavlaku kako bi smanjili intezivni okus paradajza. Ostavite da kuha još nekoliko minuta, a na kraju možete dodati nasjeckani špinat.

Ako ste ljubitelji mesa ovom bogatom proteinskom jelu možete dodati još proteina. Narežite pileći file na kockice i ubacite ga dok se luk dinsta. Jelo možete jesti samostalno i uz dodatak peciva, a možete dodati i rižu kao prilog.