Sadrži mnoge hranjive tvari
Karfiol je nutritivno bogat, jer sadrži malo kalorija, a mnogo vitamina i minerala. Otprilike 100 grama svježeg karfiola sadrži oko 27 kalorija, 58 posto dnevne vrijednosti vitamina C, 14 posto dnevne vrijednosti vitamina K, 12 posto dnevne vrijednosti vitamina B6 te 15 posto dnevne vrijednosti folata. Osim toga, sadrži kalij, mangan, kolin, magnezij i fosfor.
Visok udio vlakana
Karfiol je bogat vlaknima, što je korisno za cjelokupno zdravlje, a 100 grama svježeg karfiola sadrži dva grama vlakana, što je oko 7 posto vaših dnevnih potreba. Pozato je da su vlakna važna jer hrane zdrave bakterije u crijevima i time pomažu u smanjivanju upala u organizmu.
Dobar izvor antioksidansa
Ova namirnica je izvrstan izvor antioksidansa koji štite vaše stanice od štetnih slobodnih radikala i upala. Posebno je bogat glukozinolatima i izotiocijanatima, skupinama antioksidansa za koje se pokazalo da usporavaju rast stanica raka. Sadrži i karotenoide i flavonoide antioksidanse, koji imaju antikancerogeno djelovanje i mogu smanjiti rizik od nekoliko drugih bolesti, uključujući bolesti srca.
Može pomoći pri mršavljenju
Zanimljivo je da se karfiol često spominje i u ishrani, koja uključuje gubitak kilograma. To je zato što ima oko 27 kalorija na 100 grama, tako da se može jesti u većim količinama. Osim toga, vrlo je često možete zamijeniti s nekim drugim kaloričnim namirnicama kao što su riža i brašno.
Visok udio kolina
Kolin je bitan nutritijent, kojeg mnogi ljudi ne konzumiraju dovoljno. Tako 100 grama karfiola sadrži 44 miligrama kolina, što je 10 posto odgovarajućeg unosa za žene i osam posto za muškarce. Kolin ima nekoliko važnih funkcija. Održava staničnih membrana i podržavaju metabolizam. Također, uključen je u razvoj mozga i proizvodnju neurotransmitera, koji su neophodni za zdrav živčani sistem.
Lako se dodaje vašoj prehrani
Ne samo da je zdrav, karfiol je vrlo jednostavno dodati svakodnevnoj ishrani. Može se konzumirati i kao svjež, a čak i listovi su jestivi. Znog neutralnog okusa često ga možete kombinirati s raznim drugim jelima kao što su salate, supe, variva i pečena jela.