Moguć presedan?
41

Život Adnana Šemića je u rukama političara: "Da li smo spremni pomoći ili se baviti politikanstvom"

I. Sa.
Jako malo vremena je ostalo za Mostarca Adnana Šemića, a njegov život je u rukama političara.

Šemiću je dijagnosticirana Wilsonova bolest zbog koje mu je neophodna transplantacija jetre. Stanje mu se naglo pogoršalo prethodnih dana te sve teže hoda.

Situacija je bila takva da niko iz njegove porodice nije kompatibilan donor, ali se javio čovjek iz Obrenovca u Srbiji koji je krvnom grupom sto posto kompatibilan.

Operacija je trebala biti obavljena u Turskoj, ali je problem jer zakon te zemlje ne dozvoljava takvu operaciju ako donor nije u krvnom srodstvu. Većina zemalja ima sličan zakon da bi se spriječile zloupotrebe.

Ipak, turski ljekari su rekli kako su spremni doći i uraditi ovaj jako komplikovan zahvat u našoj zemlji, ali je problem jer i naša zemlja ima isti član zakona koji ovo ne dozvoljava.

Dakle, Šemić je u izuzetno teškoj situaciji gdje se sve teže kreće, a dodatni stres može samo pogoršati njegovo stanje. On ima donora, ali ne može imati operaciju jer mu to zakon ne dozvoljava.

Moguć presedan?

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Haris Šabanović je uputio inicijativu za izmjenu zakona kako bi Šemić mogao što prije biti operisan.

"Ne znam da se ovo ranije dešavalo. Generalno je sličan zakon u dosta zemalja, koji definiše četvrto koljeno kao srodstvo i da je to uslov da bi vam neko bio donor. Sve drugo se smatra 'sivom zonom' i ulazi u trgovinu organa", rekao je Šabanović za Klix.ba.

Tako možete imati prijatelja s kojim se družite cijeli život, ali vam on ne može donirati organ jer zakon to tretira kao nešto nedozvoljeno.

"Suština izmjene zakona je u jednom članu gdje i dalje postoje etičke komisije pri svim ustanovama. Svaka ustanova ima etičku komisiju koja određuje da li je nešto etičko ili nije. Ovaj član zakona se čini malo više altruističnim u smislu da ne mora biti krvno srodstvo već da ta komisija ima pravo da procijeni na osnovu dokumentacije je li ispoštovana procedura i 'briše' se samo taj jedan isključivi element krvnog srodstva", objasnio je Šabanović.

Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja izmijenjen je 2017. godine.

Ovim presedanom bi se promijenili članovi zakona 20 i 21 te bi se "brisalo" krvno srodstvo.

Ako bi se sutra održale sjednice Doma naroda i Predstavničkog doma, već u srijedu bi se mogao uraditi zahvat.

"To su oni trenuci kada vidimo da li smo spremni pomagati ljudima ili se baviti politikanstvom. Zakoni bi trebali biti tu da pomažu ljudima, a ne da ih ubijaju", poručio je Šabanović.

Kolegij Parlamenta FBiH će se održati danas, pa će dalju riječ imati Dom naroda i Predstavnički dom te Vlada FBiH.