Ceremonija bez presedana
360

Parodija na "Posljednju večeru" na otvorenju OI razljutila mnoge: "Dragi Francuzi, ljigavo"

I. Sa.
Foto: OlympicsParis/X
Foto: OlympicsParis/X
Katoličku crkvu i desničarske političare je naljutila "drag queen parodija Posljednje večere" na otvorenju Olimpijskih igara u Parizu dok drugi hvale njenu poruku tolerancije.

Ceremonija bez presedana na rijeci Seni, koja je privukla milione gledalaca širom svijeta, uključivala je prizor koji slavi noćni život i reputaciju francuske prijestolnice kao mjesta tolerancije, zadovoljstva i subverzivnosti.

Rekreirana je poznata biblijska scena Isusa Krista i njegovih 12 apostola koji dijele posljednji obrok prije raspeća, ali s grupom drag queena, transrodnom manekenkom i golom pjevačicom našminkanom kao grčki bog vina Dioniz.

Katolička crkva u Francuskoj kritikovala je ovaj segment.

"Ova ceremonija je, nažalost, uključivala scene ismijavanja kršćanstva, što duboko žalimo", navodi se u saopštenju Konferencije francuskih biskupa.

Političari krajnje desnice u Francuskoj i drugim zemljama su se oglasili na društvenim mrežama kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

"Svim kršćanima svijeta koji gledaju #Paris2024 ceremoniju i osjećaju se uvrijeđeni ovom drag queen parodijom Posljednje večere, znajte da ne govori Francuska, već ljevičarska manjina spremna na svaku provokaciju", rekla je političarka Marion Marechal u objavi na X.

Njen talijanski kolega Matteo Salvini je poručio:

"Otvaranje Olimpijskih igara vrijeđanjem milijardi kršćana u svijetu bio je stvarno vrlo loš početak, dragi Francuzi. Ljigavo."

Američki milijarder Elon Musk je rekao da je to "iznimno nepoštovanje prema kršćanima".

Francuska, iako ponosna na svoje bogato katoličko nasljeđe, također ima dugu tradiciju sekularizma i antiklerikalizma.

Ipak, ne gledaju svi tako kritički na ovu ceremoniju.

"U Francuskoj ljudi mogu slobodno voljeti kako žele, slobodni su voljeti koga god žele, slobodni su vjerovati ili ne vjerovati", naveo je Thomas Jolly, umjetnički direktor ceremonije, novinarima u subotu na pitanje o kritičarima.