Sarajevo
54

Radnici NUB-a BiH započeli trosatnu šetnju: Imenovali odgovorne za katastrofalno stanje institucije

S. Š.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Uposlenici Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine (NUB BiH) okupili su se u devet sati ispred sjedišta zgrade u Kampusu UNSA odakle će krenuti put federalnih, državnih i kantonalnih vlasti.

Okupljanje je počelo ispred NUB BiH u 9:00 sati, nakon čega su se uposlenici uputili prema zgradama Vlade Federacije BiH, Vlade Kantona Sarajevo, a šetnja će završiti ispred Vijeća ministara BiH u 11:55 sati.

Na transparentima koje su uposlenici ponijeli poslali su poruku da je potrebno sistemsko rješenje biblioteke, "NUB BiH nije luksuz već neophodnost", "NUB za održivost kulture BiH" i ostalo.

Osim toga, jedan transparent se posebno istakao, a na njemu su ispisani, prema mišljenju uposlenika, odgovorni za stanje u kojoj se nalazi biblioteka.

To su: Dubravka Bošnjak (Ministrica civilnih poslova BiH), Jasna Duraković (federalna ministrica obrazovanja), Nermin Nikšić (federalni premijer), Adna Mesihović (kantonalna ministrica visokog obrazovanja, nauke i mladih), Nihad Uk (kantonalni premijer) te Sanja Vlaisavljević (federalna ministrica kulture i sporta).

NUB BiH, institucija koja je osnovana 31. oktobra 1945. godine i koja je preživjela ratne strahote, danas se suočava s opasnošću gašenja zbog neadekvatnog finansiranja i nebrige nadležnih organa, što je nedopustivo za instituciju koja je temelj kulturnog i obrazovnog identiteta naše zemlje.

Nacionalna biblioteka je temeljni stub obrazovnog i kulturnog razvoja Bosne i Hercegovine. Ova institucija osigurava pristup neprocjenjivim resursima za istraživače, studente i širu javnost te igra ključnu ulogu u očuvanju i promociji našeg jezičkog i kulturnog nasljeđa.