Preukusne su
122

Paprike punjene krompirom mnogima su omiljeno ljetno jelo, imamo najjednostavniji recept

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Mnogima omiljeno ljetno jelo su punjene paprike. I dok neki preferiraju one punjene mesom i rižom, drugima su drže paprike punjene krompirom.

Ovo tradicionalno bh. jelo se najčešće spravlja "po starinski", od osnovnih namirnica, no želite li ga "nadograditi", svakako možete i to na više načina.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 1 kg krompira

  • 1 veća glavica luka

  • 2 režnja bijelog luka

  • sol

  • svježe mljeveni biber

  • 2 kašikice slatke mljevene paprike, može i dimljena

  • 1 dcl ulja

  • 8 srednje velikih paprika

Krompir naribajte ili narežite na male kocke.

Luk i bijeli luk sitno nasjeckajte.

Krompir ocijedite (pogotovo ako je riban) pa mu redom dodajte luk, bijeli luk, sol, biber, slatku papriku i ulje. Sve sastojke jako dobro izmiješajte.

Papriku operite, a zatim joj odrežite gornji i punite smjesom od krompira, ali nemojte previše tiskati da punjenje ne bi bilo nabijeno.

Vatrostalnu posudu nauljite i slažite ovako punjene paprike jednu do druge. Ostatak smjese od krompira rasporedite u posudu između paprika, dodatno posolite i nauljiti te stavite peći u prethodno zagrijanu rernu. Temperaturu sad podignite na 200ºC i pecite otklopljeno oko sat vremena s oba upaljena grijača ili 30-ak minuta poklopljeno i 10-ak minuta otklopljeno na programu ventilacijske pećnice.

Prema nekim receptima, pred kraj pečenja, paprike možete preliti s 1.5 dcl mlijeka ili sa 100 g vrhnja umiješanog s 1 dcl vode, i dodatno zapeći još 10 minuta u rerni.

Poslužite tople uz hladan kajmak.