Idealna za početnike
33

Španska ili carska pita jedinstven je spoj okusa u jednom zalogaju: Napravite je već danas

L. R.
Foto: Instagram/natalija_mysticcakes
Foto: Instagram/natalija_mysticcakes
Španska ili carska pita je jedna vrsta uljevaka, koja se sastoji od sira, šunke, kiselih krastavaca i paprike. Njena priprema nije komplikovana i možete je jesti čak i za ručak.
Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Natalije Milodanović, koja ističe kako u ovom receptu nekad koristi kiselu, a nekad svježu crvenu papriku.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • četiri jajeta
  • jedna do dvije kašičice soli
  • 200 mililitara ulja
  • 400 mililitara mlijeka
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • 200 grama pšeničnog brašna
  • 200 grama kukuruznog brašna
  • 200 grama šunke
  • 200 grama trapist sira
  • 120 grama kiselih krastavaca
  • 120 grama kisele ili svježe crvene paprike

Priprema:

Za početak usitnite krastavce, papriku i šunku na kockice, a sir naribajte. Ostavite sa strane pa nauljite tespiju i pospite s malo brašna. U većoj posudi umutite jaja, ulje i mlijeko. U drugoj posudi spojite kukuruzno i pšenično brašno te prašak za pecivo pa na kraju umutite zajedno s jajima.

Na kraju dodajte krastavce, papriku, šunku i rendani sir pa kašikom sve dobro pomiješajte. Smjesu ulijte u tepsiju i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Pitu je potrebno peći između 35 i 40 minuta odnosno dok ne porumeni.