Idealna za početnike
33
Španska ili carska pita jedinstven je spoj okusa u jednom zalogaju: Napravite je već danas
L. R.
Foto: Instagram/natalija_mysticcakes
Španska ili carska pita je jedna vrsta uljevaka, koja se sastoji od sira, šunke, kiselih krastavaca i paprike. Njena priprema nije komplikovana i možete je jesti čak i za ručak.
Recept smo pronašli na Instagram profilu food blogerice Natalije Milodanović, koja ističe kako u ovom receptu nekad koristi kiselu, a nekad svježu crvenu papriku.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- četiri jajeta
- jedna do dvije kašičice soli
- 200 mililitara ulja
- 400 mililitara mlijeka
- jedna vrećica praška za pecivo
- 200 grama pšeničnog brašna
- 200 grama kukuruznog brašna
- 200 grama šunke
- 200 grama trapist sira
- 120 grama kiselih krastavaca
- 120 grama kisele ili svježe crvene paprike
Priprema:
Za početak usitnite krastavce, papriku i šunku na kockice, a sir naribajte. Ostavite sa strane pa nauljite tespiju i pospite s malo brašna. U većoj posudi umutite jaja, ulje i mlijeko. U drugoj posudi spojite kukuruzno i pšenično brašno te prašak za pecivo pa na kraju umutite zajedno s jajima.
Na kraju dodajte krastavce, papriku, šunku i rendani sir pa kašikom sve dobro pomiješajte. Smjesu ulijte u tepsiju i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni. Pitu je potrebno peći između 35 i 40 minuta odnosno dok ne porumeni.
Možda vas zanima
Vezani članci
Jednostavna priprema
Pripremite najukusnije bombice sa lješnjakom: Uživajte u posebnom skladu okusa
Prijedlog za doručak