Korisno i jednostavno
62

Stavili ste previše soli u jelo? Uz pomoć ovih savjeta možete neutralizirati neugodan okus

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako dodavanje soli hrani može biti presudno za naglašavanje okusa u jelu, previše soli otežat će vašim okusnim pupoljcima da pokupe druge okuse. Ako u jelo dodate previše soli, ne brinite. To lako možete popraviti tako što će neutralizirati sol dodavanjem drugih sastojaka.
Hrana može brzo postati presoljena, ako ne pratite određene savjete. Stoga, slijedite upute u receptu, pažljivo mjerite količinu soli i koristite odgovarajuću vrstu soli. No, ako se dogodi da ste ipak pogriješili, onda pratite ove savjete.

Dodajte kisele sastojke

Slanoj hrani možete dodati sok od limuna, sok od limete ili jabučni ocat kako biste neutralizirali slanost. Proizvod od paradajza, kao što je umak ili pasta od paradajza, također će pomoći jer paradajz uglavnom ima kiseli okus.

Dodajte začine

Uz variva, musake i druga slična jela možete koristiti sastojke poput kiselog vrhnja, svježeg sira, avokada ili drugih sličnih proizvoda kako bi neutralizirali slanu hranu. Kremasta struktura pomaže malo razrijediti sol.

Dodajte mliječne proizvode

Ako će to nadopuniti i obogatiti recept, u slano jelo možete dodati vrhnje za kuhanje, punomasno mlijeko ili druge vrste mliječnih proizvoda. Mliječni proizvodi sadrže šećer koji pomaže ublažiti okus soli. Oblažu unutrašnjost vaših usta, stvarajući neku vrstu barijere protiv soli.

Dodajte krompir

Jedan od najčešćih načina popravljanja previše slane hrane je dodavanje krompira. Ovaj trik dobro funkcioniše za supe, variva i druga slična jela. Jednostavno dodajte sirovi krompir narezan na kockice u jelo. Kako se kuha, krompir će upiti malo tečnosti, uključujući dodatnu sol.

Dodajte šećer

Pokušajte dodati prstohvat bijelog ili smeđeg šećera ili zaslađivač poput javorovog sirupa kako biste smanjili okus soli. Slatko i slano je klasična kombinacija okusa zbog sposobnosti šećera da uravnoteži slani okus hrane.