Oglasila se i Bijela kuća
12

Detalji školske pucnjave u SAD-u: Ubica navodno ima 14 godina, ubio četvero ljudi

A. L.
Foto: X
Foto: X
U današnjoj pucnjavi koja se dogodila u srednjoj školi u američkoj saveznoj državi Georgiji ubijeno je četvero ljudi, a više desetina ih je povrijeđeno, govore posljednji podaci.

Kako je prenio CNN, vjeruje se da je ubica 14-godišnji dječak. Izvor im je rekao kako još uvijek nije jasno da li je on pohađao tu školu.

Neki učenici koji su bili u školi tokom pucnjave opisali su svoje iskustvo za CNN.

"Kad se to dogodilo, ušla sam u razred i bili smo tamo na drugom času. Pucnjava se desila usred časa, čula sam vrištanje i sve ostalo", rekla je učenica Janice Martinez.

Martinez je isprva mislila da se neko "igra po hodnicima ili tako nešto."

"Mislila sam da je to kao da neko samo viče ili tako nešto. Tako da nisam puno razmišljao o tome", dodala je.

Ali onda je primijetila da je "buka postajala sve glasnija i glasnija" i shvatila je da nije u pitanju nikakva šala.

Povodom tragedija oglasio se i američki predsjednik Joe Biden, Bijela kuća kao i potpredsjednica i kandidatkinja za predsjednicu Kamala Harris.

Biden je rekao da Amerika "ovo ne može prihvatati kao nešto što je normalno".

"Ono što je trebala biti radosna sezona povratka u školu u Winderu, Georgia, sada se pretvorilo u još jedan užasan podsjetnik na to kako oružano nasilje nastavlja razdvajati naše zajednice. Učenici širom zemlje uče kako se sakriti umjesto kako čitati i pisati. Ne možemo nastaviti prihvatati ovo kao normalno", rekao je.

Harris je pucnjavu nazvala "besmislenom tragedijom".

"Nečuveno je da svaki dan u našoj zemlji, u Sjedinjenim Američkim Državama, roditelji moraju slati svoju djecu u školu zabrinuti hoće li im se dijete vratiti kući živo ili neće", rekao je Harris.

Sekretarica Bijele kuće Karine Jean-Pierre otvorila je dnevni brifing za novinare govoreći o pucnjavi u školi u Georgiji.

"Djeca širom zemlje vraćaju se u školu za novu školsku godinu. Danas bi trebao biti uzbudljiv dan za roditelje. Ali, umjesto toga, vidimo još jednu užasnu pucnjavu", rekla je.

Nakon pucnjave djeca su izvedena na školsko dvorište koje je u međuvremenu osigurano policijskom zaštitom, a pridružili su im se i roditelji.