Sastanak bez rješenja
7

Oglasilo se Ministarstvo o lažnim dojavama i poručilo da "daje podršku da stvaranje nemira prestane"

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon višednevnog terora kojem su Sarajlije izložene usljed lažnih dojava o postavljenim bombama u školama uslijedio je sastanak Vijeća roditelja KS i predstavnika Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.
I ništa ne bi bilo čudno da na sastanku nisu usvojeni općepoznati zaključci koji ne nude rješenje situacije.

Pa se tako u saopćenju navodi da učesnici sastanka "daju punu podršku svima koji daju svoj doprinos da svakodnevno stvaranje nemira i izazivanja nesigurnosti što prije prestane."

Također pozivaju Vladu KS i sve nadležne institucije na "hitnu primjenu multisektorskog pristupa u rješavanju ovog problema".

Navedeno je da je naglašena potreba za dodatnom zaštitom mentalnog zdravlja učenika i prosvjetnih radnika putem centara za mentalno zdravlje pri JU Dom zdravlja KS, kako bi se osigurala podrška u prevladavanju stresa izazvanog lažnim dojavama.

"Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS i Vijeće roditelja KS dijele zabrinutost s našim učenicima, njihovim roditeljima i prosvjetnim radnicima, ali i širom društvenom zajednicom koja je obuhvaćena navedenim kriznim događajima", navedeno je.

Zatraženo je da se Vlada KS i nadležni istražni organi uključe i javnost upoznaju o kvalifikaciji krivičnih djela i vrstom krivičnih sankcija koje se mogu izreći počiniocu koji čini ovo krivično djelo.

"Ministarstvo za odgoj i obrazovanje će nastaviti realizirati edukacije i stručno savjetovanje direktora, stručnih saradnika i prosvjetnih radnika u cilju provođenja propisanih mjera i aktivnosti, kao i unapređenje istih, u smislu zaštite učenika i razvoj digitalnih kompetencija zaposlenih. Škole će nastaviti poduzimati mjere i radnje u skladu s propisanom procedurom, a prije svega uvažavajući najbolji interes učenika, s ciljem osiguranja kontinuiteta odgojno-obrazovnog procesa u školskim klupama, posebno vodeći računa o prilagođavanju kalendara pismenih provjera znanja, kao i procesa ocjenjivanja uopće, navedeno je.

Nakon održanog sastanka, oglasio se i Namir Ibrahimović iz Udruženja građana Centar za obrazovne inicijative Step by Step.

"I evo, iz golemog, nejasnog, birokratskog saopćenja Vlade KS povodom dojava o bombama u školama izdvajam ovu rečenicu. Šta se hoće reći? Da je ocjenjivanje problem? Da nastavnici i škole ne znaju napraviti Kalendar pismenih ili pisanih provjera znanja? Šta će nam informacija da će škole 'nastaviti poduzimati mjere' (titomili, kakva rogobatnost) i da će ovaj put baš posebno obratiti pažnju na 'najbolji interes djeteta'? Do sada nije bilo dovoljno? Opet po školama i nastavnicima, odnosno po svima; samo vođe ovakvog obrazovnog sistema nemaju nikakvu odgovornost, oni sve u najboljem interesu djeteta pa i slanje djece na Psihijatriju; sami se hvale da od 20 djece, koliko su škole poslale po naredbi resorne ministrice (sjećate se toga - ako neko kaže ili nekoga prijavi neko drugi da je rekao da će se ubiti ili ubiti nekoga drugog - odmah na Klinički), samo 6 je trebalo zaista i tretman na Psihijatriji", rekao je Ibrahimović.