Redovno ga konzumirajte
32

Jedno voće može poboljšati vaše pamćenje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Prema najnovijim istraživanjima, neke od namirnica koje jedemo redovno imaju značajan uticaj na zdravlje mozga.

Jedna takva hrana kojoj je nauka posvetila posebnu pažnju je borovnica, mala bobica bogata nutrijentima za koju se čini da ima velike prednosti za pamćenje i ukupnu funkciju mozga.

Borovnice su poznate po visokom sadržaju antioksidansa, posebno flavonoida poput antocijana, koji pozitivno djeluju na mozak. Flavonoidi su bioaktivni spojevi koji štite stanice od oksidativnog oštećenja i upale, dva ključna faktora starenja mozga i kognitivne degeneracije. Studije Brigham and Women's Hospital u Bostonu otkrile su da antioksidansi prisutni u borovnicama mogu poboljšati komunikaciju između neurona i stimulirati neurogenezu, odnosno rast novih neurona.

Redovna konzumacija borovnica povezana je s poboljšanjem funkcija kratkoročne i dugotrajne memorije. Ovi mali plodovi također pomažu u poboljšanju plastičnosti neurona, što je ključno za sposobnost mozga da se prilagodi, pohranjuje i preuzima informacije.

Osim što poboljšavaju pamćenje, borovnice pomažu u održavanju dobrog kardiovaskularnog zdravlja i snižavaju krvni pritiska, što je korisno za mozak. Dobar protok krvi je neophodan za optimalno funkcionisanje svih kognitivnih funkcija, uključujući koncentraciju, brzinu obrade i pamćenje.

Borovnice također pozitivno utiču na raspoloženje. Neka istraživanja povezuju njihovu konzumaciju sa smanjenim simptomima anksioznosti i depresije zahvaljujući njihovim protuupalnim i antioksidativnim učincima, koji također mogu imati zaštitno djelovanje protiv dugotrajnih neuroloških poremećaja.