Jednostavna priprema
59

Brz i osvježavajući desert za sve prilike: Isprobajte lijeni kolač s borovnicama

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Lijeni kolač s borovnicama je osvježavajući desert koji se podjednako slaže uz kafu i čaj, ali i uz limunadu i slične napitke. Za njegovu pripremu potrebno je 15 minuta, a za pečenje 45 minuta.
Ako želite slađi okus, kolač možete ukrasiti šećerom u prahu.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 400 grama brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • 500 grama borovnica
  • tri jajeta
  • 200 grama šećera
  • jedan limun
  • dvije vrećice vanilin šećera
  • 200 mililitara kiselog vrhnja
  • 120 mililitara ulja
  • pola kašičice soli
  • šećer u prahu (za dekoraciju)

Priprema:

Mikserom umutite jaja zajedno sa šećerom i vanilin šećerom sve dok ne dobijete svijetlu i gustu smjesu. Potom dodajte kiselo vrhnje i ulje pa ponovo mutite.

Dodajte sok jednog limuna i kratko umutite. Možete dodati i limunovu koricu. Sastavite brašno i prašak za pecivo pa ubacite u smjesu s jajima i lagano umutite pjenjačom dok ne postane jednaka.

U tepsiju dimenzija 20x30 centimetara možete staviti papir za pečenje ili je jednostavno namastiti. Sipajte pola smjese u tepsiju i dodajte 250 grama borovnica. Potom sipajte ostatak smjese i dodajte preostale borovnice.

Pecite kolač u zagrijanoj rerni na 180 stepeni otprilike 45 minuta. Kada je kolač gotov, ostavite ga da se ohladi i ukoliko želite pospite sa šećerom u prahu.