Mirisan i ukusan
14
Recept za nešto drugačiji kuglof: Desert koji spaja čokoladu, mak i lješnjake
L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kuglof je kolač koji asocira na dolazak hladnijih dana, a uz to, odlično ide uz šolju toplog mlijeka, čaja ili kafe. No, ovaj put nije riječ o receptu za klasični mramorni kuglof, već je riječ o kombinaciji čokolade, maka i lješnjaka.
Vrlo jednostavno se pravi i za pripremu vam neće biti potrebno više od 20 minuta.
Sastojci:
- 200 grama maslaca
- 150 grama šećera
- 200 grama mljevenog maka
- 150 grama mljevenih lješnjaka
- šest jaja
- 100 grama mliječne čokolade
- 50 grama bijele čokolade
Priprema:
U jednoj posudi umutite maslac, žumanca i 100 grama šećera pa ostavite sa strane. U drugoj posudi bjelanca zajedno s preostalim šećerom umutite u čvrst snijeg. Potom dodajte mak i mljeveni lješnjak i lagano izmiješajte. Na kraju, spojite obje smjese i kratko umutite.
Kalup za pečenje namastite s malo ulja ili maslaca i ulijte smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 160 stepeni otprilike sat vremena.
Prilikom pečenja čačkalicom provjerite da li je kolač pečen. Kada je gotov ostavite ga u kalupu da se kratko ohladi pa pažljivo ga izvadite. Otopite čokolade za glazuru s malo maslaca i prelijte ih preko toplog ili ohlađenog kuglofa.
Možda vas zanima
Pohvalio se na mrežama
Kristijan Iličić posjetio 196. od 197 zemalja svijeta: U decembru ide u pohod na posljednju
Kupovina "na jedan klik"
Jeste li već isprobali Ananas.ba platformu za online shopping? U novembru spremaju velika sniženja
Vezani članci
Jednostavna priprema
Kremasti desert koji osvaja okusom: Isprobajte paša lokum i u bijeloj verziji
Osvojit će vaše nepce
Iskoristite sezonu mandarina i napravite ukusni domaći džem
Užitak u svakom zalogaju