Mirisan i ukusan
14

Recept za nešto drugačiji kuglof: Desert koji spaja čokoladu, mak i lješnjake

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kuglof je kolač koji asocira na dolazak hladnijih dana, a uz to, odlično ide uz šolju toplog mlijeka, čaja ili kafe. No, ovaj put nije riječ o receptu za klasični mramorni kuglof, već je riječ o kombinaciji čokolade, maka i lješnjaka.
Vrlo jednostavno se pravi i za pripremu vam neće biti potrebno više od 20 minuta.

Sastojci:

  • 200 grama maslaca
  • 150 grama šećera
  • 200 grama mljevenog maka
  • 150 grama mljevenih lješnjaka
  • šest jaja
  • 100 grama mliječne čokolade
  • 50 grama bijele čokolade

Priprema:

U jednoj posudi umutite maslac, žumanca i 100 grama šećera pa ostavite sa strane. U drugoj posudi bjelanca zajedno s preostalim šećerom umutite u čvrst snijeg. Potom dodajte mak i mljeveni lješnjak i lagano izmiješajte. Na kraju, spojite obje smjese i kratko umutite.

Kalup za pečenje namastite s malo ulja ili maslaca i ulijte smjesu. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 160 stepeni otprilike sat vremena.

Prilikom pečenja čačkalicom provjerite da li je kolač pečen. Kada je gotov ostavite ga u kalupu da se kratko ohladi pa pažljivo ga izvadite. Otopite čokolade za glazuru s malo maslaca i prelijte ih preko toplog ili ohlađenog kuglofa.