Bez pečenja
50

Za pripremu ove čokoladne tortice potrebno je samo 10 minuta i četiri sastojka

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čokoladna tortica s keksom idealna je za početnike u kuhinji, ali i kada želite nešto jednostavno i brzo, a pritom i ukusno. Za pripremu je potrebno 10 minuta i dvije posude.
Idealno bi bilo da se tortica nekoliko sati drži u frižideru, ali ako vam se žuri, ostavite je 20 minuta u zamrzivaču.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • 250 grama petit keksa
  • 120 grama šećera
  • 120 grama maslaca ili margarina sobne temperature
  • 350 grama čokolade

Priprema:

Kalup ili posudu promjera nekih 20 centimetara obložite prozirnom folijom i ostavite sa strane. Maslac ili margarin sobne temperature pjenasto umutite pa dodajte šećer i mutite dok se šećer ne otopi.

Nakon toga dodajte 150 grama otopljene čokolade dok je još topla i nastavite mutiti. Na kraju dodajte komadiće keksa i kašikom promiješajte.

Kada smjesa postane jednaka, prebacite je u posudu obloženu folijom i dobro utisnite kako ne bi ostale praznine. Ostavite nekoliko sati u frižider ili 20 minuta u zamrzivač pa prelijte istopljenom čokoladom.