Obratite pažnju
21

Pet namirnica koje biste trebali izbjegavati da biste spriječili visceralnu masnoću

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova godina često dolazi s novim zdravstvenim ciljevima, a gubitak težine je obično na vrhu liste. Ako želite da smršavite 2025. godine, visceralna masnoća može biti posebna briga.

Ova vrsta masti, koja okružuje vitalne organe, može značajno povećati rizik od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes i još mnogo toga. Dok su vježbanje i uravnotežen način života neosporno bitni za ukupni gubitak težine, vaša prehrana igra jednu od najvažnijih uloga. Znati koju hranu treba izbjegavati može napraviti veliku razliku.

Margarin

Nekada je margarin izgledao kao čudesna alternativa puteru. Međutim, istina je da nije baš bolje – u stvari, dolazi sa tonom zdravstvenih rizika. Na primjer, margarin obično sadrži transmasti koje ometaju metabolizam masti i potiču skladištenje masti.

Biljna ulja

Budite oprezni sa svojim uljima za kuhanje. Rafinirana štetna biljna ulja poput kukuruznog i sojinog ulja bogata omega-6 masnim kiselinama, koje mogu doprinijeti upali i inhibirati gubitak masti, među ostalim rizicima.

Jogurti sa ukusom

Jogurt je često odličan, zdrav sastojak za doručak. Međutim, aromatizirane vrste nose rizike. Aromatizirani jogurti su često prepuni dodatog šećera i umjetnih aroma koji podižu razinu inzulina i potiču skladištenje masti.

Instant rezanci

Nekoliko obroka je jednako zgodno kao dobri stari instant rezanci. Međutim, ono što uštedite u vremenu i trudu, platit ćete zdravstvenim posljedicama. Instant rezanci često sadrže TBHQ, konzervans povezan s oksidativnim stresom i nakupljanjem masti.

Vještački zaslađivači

Umjetni zaslađivači se često smatraju zdravijom alternativom šećeru. Međutim, iako konzumiranje prekomjerne količine prerađenog šećera svakako nije dobra ideja, to ne znači da umjetne vrste ne nose svoje rizike. Oni mogu poremetiti mikrobiotu crijeva, koja igra ključnu ulogu u skladištenju masti i metaboličkom zdravlju.