Idealno rješenja
6

Namirnice koje prirodno mogu sniziti krvni pritisak

Piše: N. C.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Visok krvni pritisak se može uspješno kontrolisati redovnim posjetama ljekaru, redovnom upotrebom propisanih lijekova i, na kraju, ali ne i najmanje važno, konzumacijom određene hrane.

Visok krvni pritisak ili hipertenziju mogu uzrokovati mnogi faktori, uključujući genetiku, godine, izbor načina života i osnovna zdravstvena stanja kao što su gojaznost, dijabetes i bolest bubrega. Stres, nedostatak fizičke aktivnosti i ishrana bogata soli, šećerom i mastima također mogu doprinijeti visokom krvnom pritisku.

Ishrana igra ključnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Hrana sa visokim sadržajem natrijuma, zasićenih masti i dodatog šećera može podići krvni pritisak. Nasuprot tome, ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima može pomoći u snižavanju krvnog pritiska osiguravajući esencijalne nutrijente kao što su kalij, magnezij i vlakna.

Lisnato povrće

Povrće poput kelja, špinata i zelenog lisnatog povrća bogato je kalijom, koji pomaže u ravnoteži nivoa natrijuma u tijelu.

Jagode

Jagode su jedna od slatkih poslastica koja može pomoći vašem srcu, a ne povrijediti ga. Jagode, borovnice i maline bogate su antioksidansima, posebno flavonoidima, koji mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

Integralne žitarice

Integralne žitarice su još jedna hrana koja je zdrava za srce. Zob sadrži rastvorljiva vlakna koja mogu pomoći u smanjenju holesterola i poboljšanju zdravlja srca.

Banane

Još jedan odličan izvor kalija, koji pomaže u ravnoteži natrija.

Masna riba

Masna riba, uključujući skušu, lososa i sardine, odlična je za ishranu zdravu za srce. Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje mogu smanjiti upalu i krvni pritisak.

Cvekla

Cvekla je također efikasna u regulisanju krvnog pritiska. Sadrži nitrate koji mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova i poboljšanju protoka krvi.

Bijeli luk

Bijeli luk može biti smrdljiv, ali nudi neke snažne zdravstvene prednosti. Poznat je po svojoj sposobnosti da poveća nivoe azotnog oksida, koji pomaže opuštanju krvnih sudova.