To u prijevodu znaci da osoba koja je dobila 9,9 % glasova na lokalnim izborima ali je plasirana na stranackoj listi iza osobe koja je osvojila 1 ili2 % glasova, ne moze dobiti mandat!? Odnosno to znaci da stranacki vrh dobija vecu mogucnost da manipulira dodjelom mandata odabranim/podobnim kandidatima. Ima nesto pogresno u naslovu ovoga clanka. Bolje bi odgovarao naslov tipa ”Politicarima je znatno olaksan nacin dobijanja mandata” (gledano naravno iz ugla stranackog vrha!)
To se moze desiti samo ako je stranka TOLIKO GLUPA da ne zna koga kandiduje. Ako su toliko glupi da ne znaju prepoznati potencijalni mandat i staviti ga naprijed ili da ce ga zrtvovati radi stele - onda su i oni i narod koji za njih glasa to zasluzili. Prodje se kroz narod s anketom... pita se bil-nebil glasali za Hamu a bil radje za Kemu. Ako su nesposobni odraditi takav prost oblik istrazivanja glasackog tijela - koji ce kantar u vlasti?
@prdavitelj Zasto ankete i nagadjanja. Zasto ne bi bilo demokratski? Znaci onaj u kojeg narod, procentualno, ima najvise povjerenja, treba da dobije mandat. Sta je pogresno u tome? Zasto bi Covic, Dodik ili Bakir sa uzim krugom partijske elite, imali mogucnost da uticu na mogucnost dobijanja mandata? Zasto bi Hamo, poslije prebrojavanja glasova trebao imati prednost za dobijanje mandata a ko je osvojio 1 % glasova od Keme koji je osvojio 9,9 % glasova? To ne bi bilo posteno!
Prikaži sve komentare (81)