Većinski muslimanska društva kao BIH društvo (s muslimanskom većinom) postala su tolerantna jer imaju kršćansko nasljeđe . Prava muslimanska društva na Bliskom i Srednjem istoku koja nisu imala dodire s kršćanstvom zadržala su Islam kao društveno uređenje. Većina nas u BIH smo sekularizovani kroz vrijeme i nikad nismo živjeli u društvima s ekskluzivno islamskim uređenjem zato je za nas šokatno društvo u Afganistanu.
Koliko mene iritira ovo bolesno shvatanje Islama. Gospodo, nema bosanskog ili europskog Islama. Islam je jedan. Po njemu se treba zivjet po Serijatu. To su cinjenice. To sto smo mi odrasli u BiH u sekularizmu i liberalizmu pa izmisljamo Islam po kojem se smije pit alkohol, kurrvat i radit sta hocemo, to ne znaci da smo mi u pravu.
Čak i najradikalniji u BIH , "vehabije" kako ih zovemo nemaju one elemente radikala s Bliskog istoka jer su i oni plod stoljetnih sekularnih revolucija na tlu Europe. Čak i njima bi Afganistan bio više neugoda nego "rahatluk". Ne može se pobjeći od prava i sloboda izborenih u krvavim ratovima i kao što rekoh revolucijama na tlu Europe.
Prikaži sve komentare (91)