Ja vozim električni auto već 8 godina. Mogu vam reći da nema bolje vožnje. Bez buke, sa ogromnom snagom u pokretu, bez šaltanja brzina (ne mislim na automatic) itd. U momentu se preko 80 posto baterije da reciklirati. Na 1000 km, uštedim preko 100 eura, bez ostalih povlastica. Za one što nemaju veze o elektromotoru. Taj motor je najmanje 4x efikasniji od bilo kojeg dizelaša.
Bez buke ? Ja koliko znam i el auti imaju gume tako da je to prvo sto se cuje, onda strujanje zraka pored A stuba, i na kraju stvari i plastika u enterijeru. Zvuk motora koliko toliko umanjuje iritantnu buku gore navedenog. Porsche Taycan je izuzetak, jer ima futuristicki sound actuator i to mi je super.
Navika na buku motora je čudo. Još kada se marketingom i inžinjerstvom ukrasi, rekao bi da nema ljepšeg zvuka na planeti. Naročito na balkanu gdje je auto status simbol br. 1. Da objasnim, Prije se vozilo lokomotivom na ugalj 60 km/h bučno i smrdljivo. I to je bilo mnogima vrh inžinjerstva. Danas putujemo komforno brzim vozovima brže od 300 km/h i razgovaramo kao kod kuće. Zamisli gradski saobraćaj bez zvuka motora. drrrn drrrn drrn nije nikome potrebno
Prikaži sve komentare (26)