Film na stranu, i teorije razne, nove i stare, ko zna 100%. Al ovo da je AU samo koristila Bosnu za rudu', i 'minerale'. I kaze 1910 90% ljudi bilo nepismeno, pa bilo je i prije 1910, sta sad? Pa kao vise policijskih stanica neg skola itd? Sta to znaci? Nisam sad ni pro-AU nit sam pro ni pro ni anti Gavrilo, bilo proslo, itd. Al sve u svemu, AU, iako naravno imperijalizam, za to doba, i za Bosnu je bila relativno pozitivna, sve skupa, za to doba, i istorijski, kad uporedis s nekim drugima.
Bilo globalnim il lokalnim kolonialistima, imperijama, itd. I tzv. kraljevinom JUG, gdje Bosne nije ni bilo, dok je Tito i Partizani nisu 'vratili' opet. Objektivno. I sta god im bio 'razlog', il interes sad, glavni, izgradili su i modernizovali puno tog, kad gledas za samo 30tak god. Od skola raznih, gimnazija, pruga, voznih stanica, pa tramvaj mislim u SA, i mnogi gradovi, manji i veci, puno su ljepsi i danas jer imaju tih 'istorijskih' AU kuca, zgrada i arhitekture.
I dan danas, npr, nije dzaba toliko Bosanaca, svih plemena, u Becu, i okolo, i toliko hrle tamo, em je je Bec Bec, top svjetski grad, naravno, al isto tako ostalo je ta neka ko 'prijateljska' il pozitivna veza. Sta god pricali neki sad.
Prikaži sve komentare (233)