Zapadne sile, na čelu sa SAD i VB, nastoje cijelom svijetu silom nametnuti svoju viziju svijeta, svoj ekskluzivitet, svoje poimanje ljudskih prava, svoje shvatanje tolerancije, svoj stil života itd itd. Ustvari riječe je o suvom neokolonijalizmu u modernom pakovanju i težnji za potpunom kontrolom nad ostalim civilizacijama, državama i nacijama.
Ne zanimaju ih uzroci i posljedice, ne zanimaju ih socijalni, politički, ekonomski, demografski, sigurrnosni faktori, dakle ništa ih ne zanima osim želje za totalnom planetarnom dominacijom. Amerika je trenutno globalno carstvo koje je neprijateljski raspoloženo prema svim društvima koja ne žele da otvore svoja financijska tržišta kako bi ih opljačkali američki oligarsi.
To je srž i suština trenutnog globalnog sukoba, a ne Ukrajina, jer se radi o planetarnim, a ne lokalnim razlozima. Ovaj sukob u Ukrajini je sukob dviju ideja, dviju političkih koncepcija, dviju životnih filozofija; a to jeste globalizma i suverenizma i na toj liniji se dijeli cijeli svijet.
Prikaži sve komentare (78)