Banjica (ili banjička) nije pita nego burek. Banjica može biti prazna, sa sirom ili sa sirom i šunkom. Ako u Bugarskoj tražiš pitu - nećeš dobiti banjicu nego parče pite isto kao i u Srbiji, a ako tražiš burek (brek) dobićeš u stvari banjicu isključivo sa sirom (samo je forma drugačija). U Bugarskoj ne postoji prazan burek ili burek sa mesom ili šunkom - čim je burek, mora da je samo sa sirom.
Za šta god da se odlučiš - nećeš pogrešiti. Uz to ide šolja hladnog aryana (nešto kao naš jogurt, samo dosta bolje ne samo po mom ukusu). Ako je leto, posle toga se jede/pije tarator dok se sprema salata da pravi društvo ohlađenoj grozdovoj rakiji. Bugari salatu jedu (i) kao predjelo uz meze (najčešće naseckani lukanka i sir). Svaka čast, Đoković. Znaš znanje.
Ako ti se svide specifični bugarski začini (ćubrica u prvom redu) - mnogo ćeš uživati u bugarskoj kuhinji (kjofteta - ćufte i kebabčeto - ćevap su odlični). Mada ostaje činjenica: nema Bugarina da ne idealizuje srpsku hranu. U stanju su da voze do Pirota i Niša, samo da dobro jedu u srpskoj kafani. Razumem ih, ali mislim da preteruju sa tim. Njihova kuhinja je odlična.