Ma kakvi to, evo recept za domaće karamele: 200 gr šećera 200 ml mleka 20-30 gr maslaca 1 kesica vanil šećera Priprema se vrlo jednostavno. Šecer i maslac stavljamo u šerpicu i prelivamo mlekom. Stavimo na šporet. Kad provri, smanjujemo temperaturu i kuvamo na tihoj vatri 25-30 minuta. Ne idemo nigde daleko od šporeta, jer moramo mešati smesu. Budite strpljivi, ako povećate temperaturu karamel će zagoreti.
Posle otprilike pola sata, dobijamo gušću smesu, lepe karamel boje. Zgodno je kuvati ga u šerpi većeg prečnika, jer se tada lakše utvrdi kada je postignuta željena gustina. Ipak, pazite da ne preterate sa gustinom, jer se u tom slučaju fil ušećeri prilikom hlađenja. Smesu skidamo sa šporeta. Uzimamo silikonske kalupe ili kalupe za led, premažemo ih uljem ili maslacom i sipamo u njih našu karamelnu smesu. Stavljamo je u frižider. Za otprilike sat vremena, vadimo i uživamo :):)
Prikaži sve komentare (91)