Želatin je žućkasta, bezmirisna i bezukusna supstanca koja se dobija dugotrajnim kuhanjem kože, hrskavice i kostiju životinja, najčešće goveda i svinja. Najčešće se pravi od ostataka iz mesne industrije - kože, rogova, te sitnih kostiju.
Želatin se najviše koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje i može se naći u hladnim mliječnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.
Želatin je dobijen hidrolizom od kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, te je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja.
Ipak, farmaceutski želatin koji se koristi u medicini je zapravo goveđi želatin sadrži 18 aminokiselina, te ima izuzetnu nutritivnu vrijednost. Supe od kostiju su stoga idealna preporuka za osobe s osjetljivim crijevima, budući da su bogate kolagenom, obnavljaju crijevnu sluznicu i jačaju naš imunitet.
Želatin se stoga smatra preporučenim u tretiranju bolnih zglobova, tetiva i kostiju, a posebno je dobar i za kožu, kosu i nokte, u borbi protiv celulita itd.
Ipak, ukoliko želite osjetiti blagodati želatina, onda je bolje da se odlučite za neku drugu opciju osim gumenih bombona, koje su pune šećera i štetnih aditiva - potražite farmaceutski želatin ili pak počnite kuhati supe od kostiju.