Gastro
67

Znate li od čega se prave gumene bombone?

Klix.ba
Ukoliko pročitate sastav na pakovanju gumenih bombona, uglavnom ćete vidjeti kako su napravljene od rižinog ili kukuruznog sirupa, te šećera. Ipak, osnova gumenih bombona zapravo je želatin.

Želatin je žućkasta, bezmirisna i bezukusna supstanca koja se dobija dugotrajnim kuhanjem kože, hrskavice i kostiju životinja, najčešće goveda i svinja. Najčešće se pravi od ostataka iz mesne industrije - kože, rogova, te sitnih kostiju.

Želatin se najviše koristi u prehrambenoj industriji, više od bilo kojeg drugog dodatka za želiranje i može se naći u hladnim mliječnim proizvodima, poslasticama, želeima i mesnim proizvodima.

Želatin je dobijen hidrolizom od kolagena, proteina koji daje snagu i potporu tkivima i organima, te je glavni sastojak vezivnog tkiva kod svih životinja.

Ipak, farmaceutski želatin koji se koristi u medicini je zapravo goveđi želatin sadrži 18 aminokiselina, te ima izuzetnu nutritivnu vrijednost. Supe od kostiju su stoga idealna preporuka za osobe s osjetljivim crijevima, budući da su bogate kolagenom, obnavljaju crijevnu sluznicu i jačaju naš imunitet.

Želatin se stoga smatra preporučenim u tretiranju bolnih zglobova, tetiva i kostiju, a posebno je dobar i za kožu, kosu i nokte, u borbi protiv celulita itd.

Ipak, ukoliko želite osjetiti blagodati želatina, onda je bolje da se odlučite za neku drugu opciju osim gumenih bombona, koje su pune šećera i štetnih aditiva - potražite farmaceutski želatin ili pak počnite kuhati supe od kostiju.