Savjeti ljekara: Ovi dodaci ishrani koji mogu oštetiti vašu jetru
Doktor Peter Brunker pojasnio je na koje dodatke ishrane treba posebno paziti jer potencijalno mogu biti opasni. Naime, prevelik unos željeza može dovesti do probavnih smetnji poput zatvora, mučnine i bolova u stomaku, a vremenom može dovesti i do oštećenja jetre.
"Pretjeran unos željeza može dovesti do stanja poznatog kao preopterećenje željezom što loše utječe na jetru i druge organe. Također može narušiti ravnotežu crijevnih bakterija i zazvati upale kao i probavne smetnje", tvrdi dr. Brukner.
Osim toga, omega-3 masne kiseline poznate su po svom pozitivnom djelovanju na zdravlje srca, kognitivne funkcije i smanjenje upala. Njihov pretjeran unos može izazvati neželjene posljedice, posebno kod osoba koje koriste lijekove za razrjeđivanje krvi.
"Omega-3 masne kiseline su korisne, ali u velikim dozama mogu povećati rizik od krvarenja i izazvati nepravilan rad srca. Također, mogu izazvati probavne probleme poput nadutosti i plinova", pojašnjava dr. Brukner.
Vitamin D je ključan za zdravlje kostiju, a njegova prevelika količina može dovesti do problema.
"Ukoliko se konzumira u prevelikim količinama to može dovesti do povećanog nivoa kalcija u krvi, što može biti štetno. Previše kalcija može dovesti do pojave bubrežnog kamenca i ometati apsorpciju drugih hranjivih tvari, što može rezultirati zatvorom", tvrdi dr. Brukner.
Iako su ovi dodaci ishrani korisni u umjerenim količinama, njihov pretjeran unos može donijeti više štete nego koristi. Zbog toga, bitno je paziti na doziranje.