Sveti Stefan se obilježava 27. decembra. Dan RS se obilježava 9. januara. RS, kao i ostatak BiH, a i Evrope i svijeta, računa vrijeme po Gregorijanskom kalendaru. SPC računa vrijeme po Julijanskom. Sveti Stefan (27.12) po Julijanskom pada na 9.1. po Gregorijanskom. Ako SPC izmijeni kalendar i pređe na Gregorijanski ili Milanovićev, Sveti Stefan će se "pomjeriti" sa sadašnjeg 9.1. Ako ne, za samo 84 god će se dva kalendara pomjeriti za još jedan dan i eto opet razlike...
@strašni dahija Premalo prostora za detaljisanje. Većina smatra da je Sveti Stefan 9. januara, ili pravoslavni Božić 7. januara. To čak i većina "vjernika" smatra. Nije. Božić, i jedan i drugi, su 25. decembra, a Sveti Stefan je 27. decembra. SPC još uvijek koristi Julijanski kalendar i tu nastaje zbrka. Stoga vjerski praznik ne može (pored toga što ne treba) biti i svjetovni, zbog razlike između dva kalendara.
Baš sam htio to da kažem. 2101. godine će Sveti Stefan padati 10. januara zbog kalendarskih razlika, pa bi trebalo tada opet mijenjati praznike. Ako do tada ne bude Republika Robotska tražila otcjepljenje od Ujedinjene Evroazije.
Prikaži sve komentare (273)