Dijeta trudnica ne utječe na mogućnost pojave alergija na hranu kod beba
Za potrebe ove studije istraživači su izvršili provjeru nalaza koji su dobijani u kontinuitetu od 2005. do 2007. godine od 4.900 trudnica.
Skoro tri posto žena je izjavilo da ograničava unos određene hrane za vrijeme trudnoće u nadi da će to spriječiti buduće alergije na hranu kod njihove djece. To uključuje 1,7 posto onih trudnica koje su jele manje oraha, 0,3 posto koje su jele manje jaja i 0,04 posto onih koje su pile manje mlijeka.
"U vrijeme kada je provođena anketa nekoliko trudnica je izjavilo da su odustale od određenih namirnica s ciljem da izbjegnu alergiju na hranu kod svojih beba. Majke koje su imale starije dijete s alergijom na hranu ili koje su same imale alergije znatno su povećale izglede da isprobaju ovu strategiju izbjegavanja hrane", rekla je voditeljica istraživanja dr. Karen Robbins.
U poređenju s drugim bebama, djeca majki koje su pravile izmjene u režimu prehrane tokom trudnoće imala su dvostruko veći rizik da će imati problema s hranom u prva četiri mjeseca života, ali ne u periodu od devet ili 12 mjeseci, pokazali su nalazi.
Nije bilo razlike u broju uspostavljenih dijagnoza alergije na hranu između dvije grupe djece, navodi se u izvještaju koji je nedavno predstavljen na sastanku Američkog koledža za astmu, alergiju i imunologiju u Seattleu.
Robbins je rekla da istraživači žele znati više o tome koliko često trudnice s porodičnom historijom alergija izbjegavaju hranu u nadi da će spriječiti alergije kod njihovog potomstva.
"Nadamo se da ćemo saznati koji faktori utječu na donošenje ove odluke kod žena, kao i zašto su se mnogi od njih odlučili na izbjegavanje hrane kao potencijalnu strategiju kako bi se spriječila alergija na hranu kod djece", rekla je ona.