Uživanje u dojenju
5

Donosimo vam jednostavan vodič za mame koje prvi put doje bebu

S.H.P.
Dojenje osim što ima višestruke zdravstvene koristi za bebu, ojačava emocionalnu vezu između majke i bebe, što je veoma bitno za mentalni razvoj djeteta. Međutim dojenje može biti pravi izazov, pogotovo ako majka radi i ako je u pitanju prvo dijete.

Kako bi sve majke uživale u dojenju Bright Side je napravio jednostavan vodič o tome koji trikovi zaista djeluju kada je dojenje u pitanju.

Masiranjem dojki toplim peškirom ili pod toplim tušem može pomoći u većoj proizvodnji mlijeka.

Kolačići i smoothiji ukusan su način da proizvedete više mlijeka za svoju bebu. Njih možete napraviti i kući sami birajući sastojke koje najviše volite.

Koristite nakit kako biste uvijek znali na koju stranu vam je beba dojila. Neke majke vole hraniti bebu samo s jedne strane, dok druge preferiraju s obje strane. Vremenom je veoma teško zapamtiti kojom ste dojkom hranili bebu. Da zapamtite koristite prsten. Na primjer ukoliko bebu dojite s desne strane stavite prsten na desnu stranu, tako ćete uvijek znati koja dojka je sljedeća. Osim prstena možete koristiti i narukvicu ili gumicu za kosu.

Zamrzavanje izdojenog mlijeka u posudi za led jednostavan je i isplativ način da sačuvate mlijeko za svoju bebu. Nakon što se kockice mlijeka zalede možete ih odložiti u obične vrećice za zamrzavanje.

Pijte puno vode. Majčino mlijeko sastoji se od oko 90 posto vode stoga je izuzetno važno da dojilje piju puno vode kako bi bile zdrave i hidrirane. To će također pomoći da proizvedete više mlijeka. Mame koje doje trebalo bi da popiju oko 12 šoljica vode dnevno.

Za više privatnosti, dok dojite u javnosti, uvijek nosite košulju i preko vestu.

Iako će vam možda teško pasti to što morate prestati dojiti to se jednostavno mora desiti. Stavljanje liske kupusa preko grudi pomoći će vam u isušivanju mlijeka, naime kupus izlučuje enzime koji pomažu u ovom procesu.