Trudnoća je vrlo osjetljivo životno razdoblje i vrlo važno je obratiti pažnju na sedam vrsta namirnica koje vam mogu stvarati probleme dok ste u "blaženom stanju".
Paštete
Paštete na bazi mesa, ribe i povrća mogu nositi rizik od listerioze, bakterijske infekcije koja može dovesti do spontanog pobačaja, oštećenja ploda, ali i do različitih oboljenja koja mogu nastati kod djeteta i nakon porođaja.
Sirevi
Različite vrste sireva, posebno oni topljeni i neke dimljene varijante, mogu stvarati velike probleme majki i djetetu tokom trudnoće, stoga ih je preporučljivo izbjegavati.
Sirovo ili nepečeno meso
Izbjegavajte sirovo meso, kao što su primjerice razne salame, jer one nose rizik od razvijanja listerioze. Pojedine prerađene mesne proizvode, kao što su u prvom redu goveđe pljeskavice, trebate ispržiti do kraja kako biste bili sigurni da ste uništili bakteriju E.coli.
Piletinu treba kuhati sve dok ne nestanu tragovi roze ili crvenkaste boje, jer sirova može biti inficirana bakterijom Campylobacter. Činjenica je da je previše vitamina A toksično u trudnoći pa pokušajte izbjegavati jetrice.
Sirova i nedovoljno kuhana jaja i majoneza
Trudnice bi trebale izbjegavati domaća jaja koja nisu testirana na bakterije pa je stoga preporučljivije, vjerovali ili ne, korištenje kupovnih jaja koja mahom moraju proći stroge provjere. Osim toga, trudnice trebaju izbjegavati majonezu koja spada u red lako kvarljivih namirnica.
Riba
Iako masna riba spada u zdravu hranu jer pomaže u preveniranju oboljenja srca, trudnicama se savjetuje da ne jedu masne ribe kao što je to primjerice losos.
Skuša i sardine su dobre, ali ne biste ih trebali unositi u količini većoj od 140 grama. Konzerviranu tunu treba ograničiti na četiri konzerve od po 140 grama sedmično. Izbjegavajte sirove ribe, ostrige i druge školjke jer mogu biti zagađene štetnim bakterijama.
Nepasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi
Nepasterizirano mlijeko i mliječni proizvodi također mogu biti inficirani parazitom nazvanim Toxoplasma gondii koji može prouzrokovati pobačaj i oštećenje ploda. Mliječni proizvodi od pasteriziranog mlijeka, uključujući pasterizirane proizvode od kozijeg mlijeka, su dobri.
Neoprano voće i povrće
Kao i mliječni proizvodi, neoprano voće i povrće također može sadržavati klice mikroorganizma Toxoplasma gondii pa je vrlo važno oprati voće i povrće prije upotrebe.