Savjet stručnjakinje
34

Jedna uobičajena praksa predstavlja opasnost za bebe, nemojte je raditi

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Roditelji tokom ljetnih vrućina trebaju naročito paziti na svoje bebe jer one nisu dovoljno sposobne da regulišu toplinu. Stručnjakinja je upozorila na rasprostranjenu grešku koja može biti itekako opasna.

Prekrivanje kolica dekicom kako biste im stvorili hlad se može činiti kao dobra ideja. No, ovo povećava rizik od sindroma iznenadne dojenačke smrti (SIDS). Katie Holmes iz humanitarne organizacije The Lullaby Trust, koja se bavi sprečavanjem SIDS-a, navela je:

"Savjetujemo da ne pokrivate dječija kolica dekicom jer to može dovesti do pregrijavanja, što povećava šanse za SIDS."

Dodala je da je ova "barijera" između roditelja pomalo rizična zato što otežava praćenje toga je li vašem djetetu vruće ili ima nekih drugih problema. Ukoliko dođe do toga, nećete moći reagovati iste sekunde.

SIDS se obično javlja kada beba spava, ali se može dogoditi i dok je budna. Bebe koje umiru od SIDS-a imaju problema s regulacijom otkucaja srca, disanja i temperature. Holmes navodi da je sigurnije zakačiti mali suncobran za kolica.

"On će pomoći da vaša beba bude u hladu, ali će i dalje omogućiti da zrak cirkulira, a vi ćete moći jasno vidjeti svoje dijete", rekla je.