Budite pažljivi
42

Kada je pravo vrijeme da bebe počnu spavati na stomaku

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Novi roditelji dobijaju mnogo informacija kada je riječ o bebinom spavanju, ali jedan od najvažnijih savjeta je onaj o položajima za spavanje.
Mnogi roditelji se pitaju kada je idealno vrijeme da beba počne spavati na stomaku i šta učiniti ako je pronađemo u takvom položaju prije nego što je to poželjno.

Ako beba spava na stomaku, to znači da udiše manje zraka, što može povećati mogućnost sindroma iznenadne smrti dojenčadi (SIDS). Jedan od zabrinjavajućih aspekata bebinog spavanja na stomaku je takozvano ponovo disanje. To se događa kada se izdahnuti zrak, koji može ostati zarobljen ok lica, beba ponovno udahne.

"Ovaj zrak ima manje kisika i više ugljikovog dioksida, što može uzrokovati pad nivoa kisika u krvi. Primarno se smatra da se ponovno disanje događa kada je dojenče okrenuto licem prema dolje na madracu ili nekoj drugoj površini, ili kada nešto prekriva bebino lice, poput dekice, jastuka, igračke ili druge osobe", navodi pedijatrica Denise Scott.

Mekani i podesivi madraci, uključujući one s memorijskom pjenom također mogu biti problematični.

Američka akademija pedijatara preporučuje da tokom bebine prve godine najbolji i jedini položaj za spavanje je onaj na leđima. Beba također ne bi trebala spavati na boku jer se lako može okrenuti na stomak.

"Iako su neki roditelji zabrinuti da bi spavanje na leđima moglo povećati rizik od gušenja, ono zapravo čini suprotno i poboljšava protok zraka. Anatomija bebinih dišnih puteva i refleks grčenja spriječit će da dođe do gušenja", kaže liječnica Deborah Campbell.

Čak i bebe s gastroezofagealnim refluksom (GERB) trebaju spavati na leđima. To vrijedi i za drijemanje i za spavanje te je važno biti dosljedan.

Još jedna uobičajena briga roditelja kada beba spava na leđima je da bi mogla razviti plagiocefaliju, također poznatu kao sindrom ravne glave. Međutim, prema kampanji Safe to Sleep, to nije nešto oko čega bi se roditelji trebali brinuti. Na bebinoj glavi mogu se pojaviti ravne mrlje ako predugo leži u istom položaju, ali one nisu opasne i obično nestaju same od sebe kako beba počne više vježbati i sjediti.

Prema riječima ljekara i stručnjaka, beba može početi spavati na stomaku kada se počne samostalno okretati. Ipak, poželjno je da spavaju na leđima barem do prvog rođendana. Obično u ovoj fazi bebe mogu sjediti bez potpore i mogu se prevrtati s leđa prema naprijed.