Bez photoshopa
287

Kampanja The Body Proud Mums slavi žensko tijelo nakon porođaja

Klix.ba
Foto: Sophie Mayanne
Foto: Sophie Mayanne
Kompanija Mothercare pokrenula je ovog mjeseca kampanju Body Proud Mums koja slavi ljepotu tijela nakon poroda i predstavlja dio majčinstva koji se rijetko prikazuje u medijima.

Ovom kampanjom žele potaknuti žene da se osjećaju sigurno i ponosno na svoje tijelo, ali i da shvate da su sve majke lijepe.

Deset prekrasnih mama u ovoj kampanji podijelila svoja iskustva i nevjerovatne priče. Iza kampanje nalazi se još jedna nevjerojatna žena, fotografkinja Sophie Mayanne, koja se u 2017. godini obvezala da nikada neće fotošopirati kožu u svom radu.

"Slike prikazuju surovo i nevjerojatno iskustvo poroda. Cilj je da se mame svih oblika i veličina identificiraju s ovim fotografijama na ovaj ili onaj način i da se osjećaju sigurnije u svojoj nesavršenosti", rekla je Sophie.

Sophie je naglasila kako je ponosna na sve mame koje su se fotografisale za ovu kampanju. Željeli su pokazati majkama kako nije i ne mora sve biti idealno nakon poroda te da moraju biti ponosne na ožiljke, strije i sve ostalo što se na njihovim tijelima promijenilo.

Kompanija je objavila fotografije nakon što je jedno istraživanje pokazalo da više od 80 posto majki uspoređuje svoje tijelo nakon poroda s nerealnim idealima u medijima. Četvrtina mama osjeća najveći pritisak medija, a gotovo polovina osjeća potrebu da izgledaju poput slavnih mama. Zabrinjavajuće je da 90 posto žena, u dobnoj skupini od 18 do 25 godina očekuje da njihova tijela trebaju biti poput onih kod slavnih osoba koje vide u medijima.

Kao rezultat toga, više od polovine (51%) mama na društvenim medijima koristi aplikacije / filtre na fotografijama kako bi sakrili stvari u njihovom izgledu koje im se ne sviđaju.